Mateřské školky fungují jen pro děti členů IZS. Na nový kolektiv i učitelky se zvykly

10. březen 2021 06:10

Mateřské školky i základní školy jsou zavřené. Jedinou výjimkou jsou zařízení, která se starají o děti zdravotníků a pracovníků integrovaného záchranného systému.

Tyto děti mohou docházet do určené školky, často tam ale neznají ani učitelky, ani ostatní předškoláky.

„Já rád dělám z lega mrakodrap, jednou jsem ve starý školce udělal takhle vysokýho,“ ukazuje mi malý Vlastík v mateřské škole Zahradnického asi půl metru nad zem a popisuje, čím se poslední dny nejvíce baví.

Navazují nové kontakty

Do současného kolektivu přišel z jiné mateřské školy a kamarády si našel. „Až nás to překvapuje, ale je vidět, že ty děti jsou zvyklý na kolektiv. I z některých školek, že se znají děti mezi sebou, ale velice rychle navazují i nové kontakty. Není tu nikdo, kdo by plakal,“ popisuje současnou situaci vedoucí učitelka Vladimíra Račanová.

Ačkoliv se ve třídách většina dětí moc dlouho nezná a i učitelky se s nimi vídají pouze kratší dobu, snaží se školka držet klasický režim. „Probíhá to úplně stejně, jenom máme teď provozní dobu od 5:45, protože tady máme i zdravotní sestry, který dělají od šesti hodin a provoz máme do 18:15.“

Distanční vzdělávání

V čase, kdy děti pobývají ve školce, s nimi učitelky zpívají, cvičí i chodí na procházky. Výuka se tak od běžného provozu v mateřských školách nijak neliší. Předškolním žákům navíc pomáhají s distanční výukou, pokračuje Vladimíra Račanová: „Distanční vzdělávání si vlastně zajišťují kmenové školky těch dětí, nosí si do školky pracovní listy a my se snažíme vytvořit podmínky tak, aby si to mohly splnit.“

Celkem se město muselo postarat o 42 dětí. Vedení je rozdělilo do tří tříd. Kromě mateřské školy Zahradnického je dalších 19 dětí i v mateřské škole Husova, která se nachází jen o několik desítek metrů dál v areálu nemocnice.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související