Máte něco nepotřebného? Vyměňte to v místním obchodním systému, měnou je DRN

16. červen 2020

Hosty Dobrého dopoledne byli Tomáš Svoboda a Ondřej Vaníček, aby vysvětlili, jak funguje Místní výměnný obchodní systém (anglicky Local Exchange Trading System).

„Uživatelé toho obchodu jednak nabízejí a jednak poptávají svoje výrobky, věci nebo služby za alternativní virtuální měnu,“ vysvětluje Tomáš Svoboda, který se o tento systém zajímá už přes deset let.

„Hodně tam jsou zbytky ze zahrádky, vlastní výpěstky, nebo různé nářadí či vozík za auto, všechno, co člověk má a umí.“

Kanada, 80. léta

Ondřej Vaníček také ví, jak systém ve světě začal. „Ve světě s ním začal Michael Linton v roce 1983 v Coxon Valley v Kanadě, je zajímavé, že to bylo ještě před příchodem internetu.“

Lokální měna je obranou před hospodářskou krizí, když se něco stane s oficiální měnou, všechny, kdo jsou v tomto výměnném systému, nezasáhne.

Měna zvaná DRN

Virtuální měnu v českém systému LETS nazvali DRN. Oba hosté jsou uživateli tohoto systému spolu s desítkami dalších nadšenců každého věku. Každý rok pořádají DRNbazar, kam mohou přijít i lidé nezaregistrovaní v LETS Vysočina a buď se přidají, nebo mohou na místě platit i penězi.

Součástí DRNbazaru bývají i vystoupení kapel a další doprovodný program.

Co nejlepšího přes výměnný obchod získali? „Já asi historický bagřík na hraní pro syna a terénní odpružené kočárky na čundry s dětmi,“ vzpomíná Tomáš Svoboda. Ondřeji Vaníčkovi zase udělala největší radost mladá žena, která přijela v rámci výměnného obchodu pomoci na půl dne do lesa. „Každý má co nabídnout, stran služeb i když si to nemyslí, a nemusí ani podnikat,“ usmívají se hosté Dobrého dopoledne. 

Spustit audio