Masterchef Jiří Halamka: Českou kuchyni se snažím dělat odlehčenějším sexy způsobem

10. říjen 2018

Původem bankovní úředník Jiří Halamka od dětství rád vařil. Nakonec svůj talent a nápaditost zúročil v televizní show Masterchef.

„Já měl tu kariéru naplánovanou. Na střední školu, potom na vysokou a pak si najít nějaké teplejší místo v kanceláři, tak to mělo být,“ vzpomínal Masterchef Jiří Halamka v Dobrém dopoledni.

Jak se ale dostal k pomyslné plotně? Vaření ho bavilo od dětství, zkoušel různé recepty. „Dříve nebylo tolik pořadů o vaření, jako je dnes. Motivací byl také Masterchef, tuším 2015, který jsem sledoval. Říkal jsem si: Proč dělají tohle a nedělají tohle. A přišla klasická věta: Když jsi tak chytrej, tak tě tam přihlásíme,“ směje se.

Televizní natáčení

Poté, co Jiří Halamka prošel vyřazovacími koly, dostal se až před televizní kamery. „Bylo to psychicky dost náročné a dlouhé. Vaření, o to nešlo, to umíme, ale ten zbytek byl náročný.“

Jiří Halamka nakonec tuto televizní show vyhrál a dnes podniká v oblasti gastronomie, připravuje cateringy, má vlastní restauraci. „Sám miluju zvěřinu, snažím se dělat českou kuchyni trochu odlehčeným sexy způsobem.“

Celý rozhovor s Jiřím Halamkou si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.