Mashrou’ Leila: Nebát se vládcům říkat pravdu do očí

Libanonská rocková skupina vedená gay zpěvákem Hamadem Sinno si celosvětový obdiv vysloužila nevídanou odvahou s jakou se v arabském světě otevřeně staví proti pronásledování komunity LGBT, rasismu, terorismu a válečnému šílenství, což je na Středním východě bráno za akt protivení se vládcům. Kompilační album The Beirut School oslavující desetileté výročí skupiny, máme brát za „ódu na nutnost bojovat, i když vyhlídky na úspěch jsou stále v nedohlednu“.

Nenajdete dnes na Středním východě proslulejší rockovou skupinu, závidět Mashrou’ Leila úspěch ale není na místě: tím, že otevírá témata v arabském světě považovaná za naprostá tabu, čelí mnoha zákazům a co je horší, s pocitem beznaděje musí sledovat, jak si vztek vylévají hlídači islámských pořádků na fanoušcích skupiny. Když v roce 2017 vystoupila v egyptské Káhiře, lidé co v davu mávali duhovými vlajkami policie zatkla, podrobila ponižujícím výslechům a někteří skončili ve vězení. Koncerty v Jordánsku rok předtím ministerstvo vnitra dokonce natvrdo zrušilo. „Označili nás za nemorální a rouhačskou skupinu, podněcující v lidech revoluční nálady. Do pošty nám tehdy přišlo hodně nenávistných vzkazů a hrozeb smrti," vzpomínal kytarista Firas Abou Fakher.

Pokud jde o homosexualitu, v některých arabských zemích vám hrozí i trest smrti, jinde vězení, pokuty, veřejné ponížení a bičování. Libanon je považován za jeden z nejliberálnějších států, homosexualitu nepovažuje za trestní čin ani nemoc, což zdaleka nevylučuje těžkou diskriminaci komunity LGBT, o čemž svou orientaci neskrývající zpěvák Hamad Sinno ví své.  Přesto ve svém úsilí – za podpory zbývajících členů Mashrou’ Leila – nepolevuje a stal se tak nejmenovaným mluvčím LGBT arabského světa a něžná balada  Shim el Yasmine, vyprávějící o lásce dvou mužů, hymnou komunity.

Název Mashrou’ Leila překládáme jako Projekt na jednu noc, nemá to však nic společného s tím, na co hned lidé myslí. Představuje odkaz na noční jamování pěti studentů grafického designu Americké university v Bejrútu v počátcích skupiny. Prošlá Arabským jarem neskrývá západní rockové vzory, přesto zní naprosto originálně a dychtivý Hamadův hlas dodává arabským štiplavým textům nesmírnou naléhavost. Od začátku se neobávali konfrontací s politiky a ve skladbě Wa Nueid jim třeba prostřednictvím fanoušků vzkazují: „Řekněte jim, že pořád pevně stojíme, pořád odoláváme".

Čtyři dosud vydaná alba, natáčená v amerických nebo evropských studiích, uvedla Mashrou’ Leila na globální scénu. The Beirut School zahrnuje starší, žebříčky a koncerty prověřené skladby plus tři novinky, složené britským producentem Joe Goddardem ze skupiny Hot Chip.

Singlovou písní Cavalry o nutnosti říkat nadále vládcům represivních režimů pravdu do očí, Mashrou’ Leila zároveň ohlašuje své největší evropské turné.

Spustit audio

Související