Martin Radvan: Rakovina tlustého střeva a konečníku se dá odhalit snadno a včas

4. květen 2015
Dobré odpoledne

Nádory tlustého střeva a konečníku jsou jedno z nejčastějších onkologických onemocnění v České republice. Internista Martin Radvan z třebíčské nemocnice ale říká, že počet odhalených a vyléčených nádorů roste: „Díky intenzivní práci odborníků už nejsme na prvním místě na světě a předpokládá se, že v žebříčku budeme dále klesat, protože máme velmi dobrý screeningový program.“

Příznaky jsou všeobecně známy, jedná se o krvácení, bolesti břicha, nepříjemné pocity v dolní části zažívacího traktu. „Problém je, že tyto příznaky jsou už pozdní, v momentě kdy vznikají, není onemocnění už jednoduše léčitelné,“ varuje Martin Radvan. Protože nádory v zažívacím traktu rostou pomalu, a mají určité stádium, kde se dají dobře, jednoduše a definitivně ošetřit, je podle lékaře dobré využít vyšetření, která tyto časné formy odhalit a umožní jejich léčbu.

Po padesátce můžete využít dvě metody vyšetření

Protože je kolorektální karcinom v populaci velmi četný, byl podle Martina Radvana vybrán k tomu, aby se na něj využily dvě screeningové metody. „Pacient si může zvolit buď po padesátém roce jednou za dva roky (později jednou za rok) od praktického lékaře test na skryté krvácení do stolice. Pokud se ve vzorečcích, které odebírá doma sám, objeví přítomnost krve, jde k dalšímu vyšetření,“ popisuje lékař.

Kolonoskopie se dá s léky proti bolesti vydržet

Druhou možností, kterou si pacient může zvolit, je jít rovnou na gastroenterologii, kde je mu tlusté střevo vyšetřeno kolonoskopií. „Pokud je nález negativní, jde na další vyšetření až za deset let. Výhodou je, že většina nádorů tlustého střeva má nějaké stadium, ze kterého se vyvíjí,“ vysvětluje Martin Radvan. „Většinou jsou to polypy, výrůstky, které dokážeme rovnou odstranit. V případě většího výskytu polypů a podle jejich vyšetření pod mikroskopem přijde pacient dříve, například za dva nebo tři roky, ale pokud nenajdeme žádné polypy, skutečně stačí další vyšetření až za deset let.“

Čtěte také

„Není potřeba hospitalizace, my jsme schopni vyšetřit pacienty ambulantně. Pokud má pacient obavy, rádi mu všechno vysvětlíme a během vyšetření používáme léky, které mají zvýšit jeho komfort, ať už se jedná o léky proti bolesti nebo léky, které ho trochu utlumí,“ uklidňuje lékař.

Léčbu časných stádií rakoviny vysvětlí MUDr. Martin Radvan s dalšími odborníky ve středu 13. 5. (14.00 - 17.00 hodin) na Karlově náměstí v Třebíči na osvětové akci Třebíč bez rakoviny.

Chat s Martinem Radvanem

autor: dak
Spustit audio