Marie Plešingrová, dentální hygienistka

11. červen 2012

O zubní hygieně hovořila v pondělní poradně Tandemu zubní hygienistka Marie Plešingerová.

Milan
Dobrý den, mohu si laicky určit správnou velikost mezizubního kartáčku? Jaká míra násilí je přijatelná, když se snažím kartáček do prostoru nasunout? Děkuji za nápovědu.
Dobrý den, mezizubní kartáček by měl jít zasunout do mezizubního prostoru lehce, měl byste cítit, že v něm trošku vázne - cítit průchod vláken, ale neměl by dřít drátek o zuby a neměla by se vyvíjet při zavádění příliš velká síla.

Jana
Po bělení zubů v ambulanci, zřejmě na bázi peroxidu, jsem měla nesmírně nepříjemné pocity, úplně jsem nemohla spát. Nechtěla bych si tu "hrůzu" zopakovat, ale potřeba by ještě byla. Jakou byste doporučila alternativu, než ten kysličník? Děkuji
Dobrý den, možná byste mohla zkusit domácí bělení, u kterého se používají nízké koncentrace peroxidu a nedochází k tak velké citlivosti. Navíc si sama můžete toto bělení regulovat a když se objeví mírná citlivost, tak bělení přerušíte a znovu můžete opakovat další den. Taky můžete zkusit bělící pasty Opalescenci nebo |Swissdent, ale efekt není takový, jako u bělení pomocí bělících gelů.

Kamila, 39 let
Dobrý den, doporučujete bělení zubů u dětí? Syn (10 let) má opravdu žluté zuby. Jaký je váš názor. Děkuji, Kamila
Dobrý den, u takto malých dětí určitě ne. Doporučuje se až po 16. roce, kdy je sklovina prořezaných zubů vyzrálá. Žluté zabarvení u dětských zubů časem vymizí, je potřeba opravdu pečlivě zuby čistit, nejlépe jednosvazkovým kartáčkem.Pokud bude žluté zabarvení přetrvávet, počkala bych až do doby, kdy bude synovi těch 16.

Novotný
Neslyšel jsem celé povídání, možná jste to zmínily, ale mají nějaký smysl bělící zubní pasty? Já spíš tvrdím, že to je obchodní trik, jaký je Váš názor?
Dobrý den, záleží jaké bělící pasty a co od nich očekáváte. Běžně dostupné bělící pasty pomáhají odstranit povrchové pigmentace pomocí abrazivních složek, proto se nedoporučují používat dlouhodobě nebo příliš často. Existují i speciální zubní pasty, které obsahují buď bělící enzymy nebo nízkou koncentraci peroxidu vodíku a ty dokáží o nějaký stupeň (většinou 1-2)zuby rozjasnit (Opalescence, Swissdent..). Ale je to velmi individuální, je potřeba vyzkolušet. Nějaký výrazný rozdíl se ale nedá čekat, opravdu jsou lepší bělící gely na bázi peroxidu vodíku.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio