Marie Mašková z Krucemburku vedla domácnost Edvarda Beneše. U Gottwaldových pracovat odmítla

30. červenec 2020

Mnozí obyvatelé Krucemburku na Havlíčkobrodsku si ještě pamatují drobnou, příjemnou stařenku, která soukromě učila angličtinu a hrála ochotnické divadlo. Zemřela ve svých sto letech v roce 1986. Marii Maškovou si pamatuje i místní badatel Pavel Vomela, který o jejím životě zjistil neuvěřitelné věci.

„Paní Mašková chodila tady do evangelické školy, a když jí vyšla, tak nastoupila do Chotěboře do měšťanky,“ začíná své vyprávění krucemburský badatel Pavel Vomela. Marie Mašková žila s rodinou v budově bývalého lihovaru, kterou její otec koupil. Devatenácté století pomalu končilo, když Marie nastoupila do penzionátu, který stál na břehu Ženevského jezera. Naučila se tam mluvit francouzsky a anglicky.

Čtrnáct let ve Skotsku vychovávala příbuzné britské královské rodiny

Po ukončení studií odešla Marie Mašková do Anglie, kde pracovala v jedné rodině jako guvernantka. Brzy si ale našla práci jinde.

„Sehnala místo v patricijské rodině na skotském venkově, kde vychovávala jejich děti a celkem v té rodině žila čtrnáct let,“ říká Pavel Vomela s tím, že ona skotská rodina byla spřízněná s královskou rodinou. Ze Skotska odešla se začátkem První světové války.

V Krucemburku se našlo místo pro dvacet beden s částí státního archivu

Doma v Čechách si našla místo v rodině advokáta v Německém Brodě. Po válce odešla do Prahy a začala pracovat jako hospodyně u Hany a Edvarda Benešových. Edvard Beneš byl v té době ministrem zahraničí. Marie Mašková jim vedla domácnost i v době, kdy byl Beneš prezidentem. Tedy do roku 1938.

V té době vytvořil hlavní štáb na Moravě a hledal místo pro uložení části státního archivu. Paní Mašková mu nabídla prostory v Krucemburku. „Přijelo vojenské auto, přivezlo asi dvacet beden, a pak došlo k té mnichovské dohodě. Beneš rezignoval a odjel do Anglie. Bedny mezitím stačili někam odvézt,“ doplňuje Pavel Vomela.

Pavel Vomela, badatel z Krucemburku

Za Hanou Benešovou Marie Mašková každý rok jezdila

K Benešovým se Marie Mašková vrátila i po válce a zůstala až do Benešovy smrti v roce 1948. Práci v domácnosti dalšího prezidenta Klementa Gottwalda odmítla.

Hanu Benešovou ale až do její smrti v roce 1974 navštěvovala. Jezdila za ní do Prahy nebo Sezimova Ústí vždy na její narozeniny.

Paní Mašková byla velmi aktivní. Učila angličtinu a ochotničila

Doma v Krucemburku Marie Mašková učila angličtinu, pracovala v Červeném kříži a věnovala se ochotnickému divadlu. Právě tato doba má stále své pamětníky. „Byla to taková zajímavá postava, drobná stařenka to byla, a velice příjemná,“ vzpomíná Pavel Vomela.

Pamatuje si i na dobu, kdy za Marií Maškovou přijela z Anglie na návštěvu příbuzná skotské rodiny, kde před První světovou válkou pracovala.

Spustit audio