Mám ráda všechna řemesla, a co se mi líbí, to se chci naučit, říká žena, která se chopila motorové pily

26. říjen 2022

Vyšívá, šije, váže květiny, vyrábí dekorace z plsti i z organtýnu, naučila se šít boty a doplňky z kůže, a tak bychom mohli ještě dlouho pokračovat.

Miroslava Čapková z Radostína nad Oslavou si nedávno našla další zálibu, která není pro ženy příliš obvyklá. Učí se vyřezávat dřevěné sochy motorovou pilou.

„Mně se líbí všechna řemesla, veškeré ruční a práce, a když jsem na nějakém jarmarku viděla stánek s výrobky ze dřeva, které se mi strašně líbily. A co se mi líbí, to chci hned umět, takže můj první kurz byl na dlabání dřevěných misek,“ vzpomíná s úsměvem. 

Na kurzy jezdí se sestrou Zuzanou, která se k ní připojila i na další kurz, který už byl s motorovou pilou. Třetí sestra je také šikovná a pořád něco tvoří, ale na motorovou pilu by ji podle Mirky určitě nezlákaly.

Žen s pilou přibývá 

„Samozřejmě převaha je mužů s těmi motorovými pilami, některé ženy se bojí na to i sáhnout, natož to nastartovat. Ale jsou i ženy řezbářky. Od té doby, co se o to zajímám, tak jsem je už viděla, a některé jsou opravdu hodně dobré,“ vyvrací Mirka představu, že motorové pily se mohou chopit jen muži. 

V nástroji není rozdíl pro muže a ženy, ale dá se koupit pila odlehčená, tříkilová. „Dá se to vydržet, ale i tak se musí řezat s pauzami, protože se to pronese a navíc, jak ta pila vibruje, tak by člověka za chvíli bolely ruce.“

Nejvíce se člověk naučí a posune na specializovaných kurzech, odtud si Mirka přivezla sochu orla, medvěda a bustu Indiána. Sama se teď na zahradě pouští do sovy. „Snad tam ta sova bude,“ směje se.

Spustit audio

Související