Malíř, výtvarník, filmový architekt, učitel. Tím vším je Ivo Návrat z Telče

Když v Telči řekneme příjmení Návrat, mnozí vyjmenují celou řadu osobností, většinou z kulturního světa. Ivo Návrat mezi ně patří také. Akademický malíř z vlastním style, který tvoří většinou obličeje, i když sám o sobě říká, že vlastně malířem je nejméně.

„Jsem vším možným – malířem, filmovým architektem, učitelem, mentorem, tvůrcem expozic,“ říká ve svém - na českou vesnici – atypickém domku ve Zvolenovicích. V jeho ateliéru visí jediný rozdělaný obraz, obličej s kšiltovkou, který autor vytváří pomocí barevných sprejů.

„Zabývám se figurální zobrazováním nějaké skutečnosti, jsou to ale jen portréty. Pracuji ve velkých sériích, které mají skrytý obsah, nebo ironických, sarkastický.“

Zdvižený prostředníček, bradou do pěsti, nosem do kolena. To jsou názvy děl či expozic, které Ivo Návrata provázejí. „Já si myslím, že to charakterizuje dobu, ve které žijeme,“ vysvětluje.

Obrazy Ivo Návrata
Obrazy Ivo Návrata
Obrazy Ivo Návrata

„Ironizující název je z filmů Woody Allena, který dostane nakládačku a takhle to popisuje. Je v tom určitá bezmoc a neschopnost řešit globální věci, který nás štvou,“ dodává.

Křehkost

Na návsi ve Zvolenovicích stojí umělecké dílo, kterému místní lidé dali název Křehkost. Jedná se o vydlabaný kmen stromu - topolu. „Celý to vzniklo na popud mikroregionu, chtěli podpořit turistický ruch. Míjí se tady dvě cyklostezky, tak jsme byli vybráni jako jedna z obcí, které budou zkrášleny.“

Křehkost, Zvolenovice
Ivo Návrat, umělec
autor: mik
Spustit audio