Malíř Jakub Špaňhel má tři ateliéry. Jeden z nich v poetické inspirativní obci Svatý Jan pod Skalou

24. červenec 2020

Jakub Špaňhel patří k nejprodávanějším současným českým výtvarným umělcům. Pochází sice z Karviné, ale před 25 lety se přestěhoval do Prahy, kde vystudoval Akademii výtvarných umění. Teď bydlí v Hostimi na Berounsku a v sousední obci Svatý Jan pod Skalou má jeden ze svých tří ateliérů. S Pavlem Vítkem si v pořadu Tady to znám povídal i o tom, ve kterém z nich nejraději tvoří.

Za čtvrtstoletí svého života v Praze vystřídal Jakub Špaňhel sedm nebo osm míst, kde měl své ateliéry. „Většinou to byly obrovské prostory, takže jsem tam mohl malovat i rozměrná plátna.“ V současné době má ateliéry sice tři, ale menší, skromnější. „Ty teď objíždím a střídám. Někdy jsme schopný během jednoho dne malovat ve všech třech,“ usmívá se malíř.

Prostory ve Svatém Janu pod Skalou využívá zejména jako letní ateliér. „Protože tam není topení, je to starý barokní dům, takže tam můžu být tak od června zhruba do září. Tam rád maluju série květin, motýlů a podobně,“ dodává.

Ateliér se nachází přímo naproti kostelu Narození sv. Jana Křtitele. „V tom kostele je taková zajímavost, že je v něm jeskyně, vlastně jakýsi jeskynní chrám. Jde o jeskyni svatého Ivana, protože se vypráví legenda, že v ní kdysi žil poustevník Ivan. A před tou jeskyní vyvěrá zázračný pramen s údajně léčivou vodou,“ popisuje Jakub Špaňhel, který se sám čas od času dojde vody z pramene napít.

„Tally Weijl“, hlásá růžová cedulka u vstupních dveří. Jenže ihned poté, co je malíř Jakub Špaňhel otevře, neobjeví se žádný sklad s oblečením, nýbrž místnost lemovaná obrazy a zase jen obrazy. Tu malými, tu naopak velkým plátnem o výšce pět metrů.

A protože se zajímá o architekturu a má rád staré domy a sakrální stavby, kterých se na jeho obrazech objevilo už bezpočet, nemůže na nich chybět ani zmíněný kostel Narození sv. Jana Křtitele.

Tomu, kdo by se chtěl do půvabné vesničky Svatý Jan pod Skalou podívat, Jakub Špaňhel doporučuje dojet vlakem do Srbska a pak jít skalnatým kaňonem řeky Berounky směrem do Hostimi. To je podle něj možné jak pěšky, tak i na kole a ideální jsou prý okolní skály i pro horolezce. „Potom se v místě, kde se do Berounky vlévá potok Loděnice, odbočí doprava a jde se údolím podél něj, až se dojde do Hostimi, odkud je to do Svatého Jana pod Skalou už jen jeden kilometr,“ popisuje malíř.

Ve Svatém Janu pod Skalou pak doporučuje si prohlédnout kostel s jeskyní. „A přímo za ním se můžete vydat cestou vzhůru na asi 150 metrů vysokou skálu, ze které je krásný rozhled na okolní kopce a i na ten kostel z neobvyklé perspektivy,“ říká Jakub Špaňhel.

Na čem zrovna známý malíř pracuje a kde bude v nejbližší době možné vidět jeho dílo, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio