Malí obchodníci v Pelhřimově mají obavy o budoucnost. Kvůli novým supermarketům

19. září 2013

Na konci září by v Pelhřimově na ulici Pražská mělo otevřít dalších šest supermarketů s různým sortimentem. Podle živnostníků z kamenných krámků to ale odvádí zákazníky z centra města, které zůstává prázdné. Bojí se, že zkrachují.

„My se bojíme, že nás zruší úplně. Bohužel pelhřimovští radní dělají z centra mrtvou zónu. Protože už tím, že tam stojí tři obchoďáky, je znát, že je to pryč. A to, že tam postaví další dva, znamená, že pátky můžeme zavřít a soboty tady nemusíme vůbec být,“ říká Michaela Doležalová z rodinného obchodu se sportovním oblečením u pelhřimovského náměstí. Konkurenční podnik otevře už zanedlouho v nákupní zóně u výpadovky na Vlašim.

„Jsme tady dvacet let a za těch dvacet let to vidíme, jak to jde do kytek,“ dodává Doležalová.

Podobný názor mají i v papírnictví u centra. Začala škola, přesto by podle prodavačky Hany Hanzálkové mohlo být zákazníků výrazně více. Rodiče a děti prý nakupují spíše v supermarketech. „Je to znát, je to lacinější, protože nakupují ve velkém,“ říká Hanzálková.

Mezi obyvateli Pelhřimova se najdou zastánci i odpůrci supermarketů.

„Staví na poli, na orné půdě, to je šílené, a za druhé, když jdu pro chleba, zdržela bych se tam půl hodiny,“ vyjadřuje se rozhodně paní Zdena, která prý nakupuje jen v malých obchodech.

„Co se týká třeba oblečení, vybírám si menší obchody a na potraviny supermarkety. Myslím, že už jich je tady dost, ale asi je taková doba,“ krčí rameny další obyvatelka Pelhřimova Blanka.

autoři: ber , Andrea Kratochvílová
Spustit audio