Malé obce se snaží udržet obchody především pro místní seniory. Finančně pomůže i kraj

17. září 2020 05:00

Obchod ve vesnici je pro spoustu lidí nenahraditelný. Udržet ale takovou prodejnu na malé vsi není vždy jednoduché.

Kupříkladu v Martínkově u Moravských Budějovic. Je tam obchod, který nepatří do žádné sítě. K dispozici je tradiční smíšené zboží, staré vitríny, na podlaze bedny s malinovkou a vrčící mrazáky.

Koloniál

„Alkohol, pečivo, sladkosti, zelenina čerstvá, mražená zelenina,“ vypočítává provozovatelka Adéla Šplíchalová, co všechno místní mohou koupit v malém koloniálu, kam denně zavítá asi 20 lidí.

Jedním z nich je také pan Štefan, kterého potkávám v nedaleké hospodě. Nejčastěji prý nakupuje běžné potraviny. „Chleba, nějakou uzeninu škodlivou. Minule jsem si koupil dokonce baterky.“ Aktuální nabídku si pochvaluje, ještě před pár měsíci byl totiž osud venkovského krámu pořádně nahnutý.

Pronájem od obce

Tehdejší nájemnice odcházela do důchodu a hledal se nový nájemce. Prodejny se nakonec ujala Adéla Šplíchalová, která ho má pronajatý od obce.

Jak potvrzuje starosta Martínkova Josef Pléha, udržet obchod na vesnici, který funguje od roku 1982, je zásadní také kvůli místním seniorům. Bez něj by museli cestovat několik kilometrů do sousedních vesnic. „Prodejnu využívají především místní senioři. Třeba nejstarší občan Martínkova je tu každé ráno.“

Pomůže i kraj

S udržením obchodu pomáhá obci také kraj Vysočina, který už čtvrtým rokem na podporu vesnických prodejen rozděluje miliony korun. Jedním z příjemců maximální padesátitisícové částky je i obec Martínkov. Ta navíc přidává dalších 20 tisíc ze svého.

„Ty prostředky, potom, jak ta část rozpočtu obce, tak dotace z fondu Vysočiny, je nájemci vyplacena na základě darovací smlouvy jako neúčelová dotace.“

Podle starosty jde o nemalou finanční pomoc pro provozovatele. Tu kraj letos poskytl kromě Martínkova dalším 86 prodejnám.

Od roku 2018 navíc došlo k navýšení prostředků, říká mluvčí kraje Eva Neuwirthová: „Původně byly pro tento účel vyčleněny v krajském rozpočtu dva miliony korun. Od roku 2018 se částka zdvojnásobila na čtyři miliony korun.“

Podpora venkovských prodejen je určena pro obce do 5000 tisíc obyvatel. Roli hraje také jak často má prodejna otevřeno a jaký je podíl obyvatelstva v obci v seniorském věku.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související