Major Zeman v bahně, horolezec na Libíně. Václav Malina vystavuje fotografie sta Čechů

8. říjen 2018

Blíží se sté výročí vzniku Československa a k této události se výstavou fotek přihlásil i Václav Malina. Znáte ho jako rozhlasového reportéra, ale jeho velkým koníčkem je už mnoho let fotografování. V sídle rozhlasu v ulici U Tří lvů vystavil přesně sto fotografií výrazných českých osobností.

Výstava má název Čechové. „Jsou to naši Čechové, význačné osobnosti, které se mi podařilo nejen vyzpovídat, ať už do tištěných médií nebo do rozhlasu, ale také na nafotografovat. Oni byli tak vstřícní, že se nám to povedlo,“ říká Václav Malina.

Jedna z nejnovějších fotografií zachycuje horolezce Ivo Grabmüllera z Prachatic, kterému se podařilo zdolat nejvyšší vrcholy všech světadílů, na Libíně. Je tu také snímek Václava a Jana Neckářových před koncertem v Českém rozhlase České Budějovice.

Co fotka, to příběh. „Já se snažím ze snímků vybrat nějaký příběh, ale navíc je věším do výstavního prostoru tak, že spolu některé komunikují,“ dodává Václav Malina.

Čechové objektivem Václava Maliny. Výstava osobností připomene 100 let republiky

Jednou z osobností, které uvidíte na snímcích nové výstavy, bude Zdeněk Svěrák. Autor výstavy Václav Malina s ním rozmlouval v Husinci na Prachaticku.

Ve výstavních prostorách Českého rozhlasu České Budějovice se v říjnu setkáte s významnými osobnostmi na fotografiích Václava Maliny. Výstava Čechové připomene 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Slavnostní zahájení se uskuteční 1. října 2018 v 17.30 hodin.

Na výstavě je skutečně sto fotografií sta Čechů. Aby se snímky vešly do rozhlasové kavárny, pomáhá tomu velká koláž. Na ní si můžete všimnout třeba herce Vladimíra Brabce, známého rolí majora Zeman, v bahně. „Ta momentka vznikla v třeboňských lázních, kdy s ním pořizoval rozhovor pro knihu Všechny cesty vedou na jih. Tahle fotka je autentická,“ vzpomíná Václav Malina.

Další snímky zachycují známé osobnosti z nejrůznějších oborů, ať už je to Vladimír Mišík, Bolek Polívka v šatně po představení Šašek a královna nebo sochař Olbram Zoubek před renesančními domy v Prachaticích.

Výstava Čechové je v kavárně Českého rozhlasu České Budějovice k vidění do konce října.

Setkání s Václavem Malinou a jeho fotografiemi nabízí kulturní magazín Kavárna. Dále představí novou komedii Don G v Jihočeském divadle a audioknihu vzpomínek válečného letce Emila Bočka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.