Majitelé dronů se musí připravit na nová pravidla. Téměř všichni budou muset mít „řidičák“

19. červenec 2019 09:30

Majitelé dronů se pomalu připravují na to, že si budou muset vyřizovat obdobu řidičského průkazu. Počítá s tím připravovaná novela zákona o civilním letectví.

Licenci na bezpilotní stroj ostatně požadují nová evropská pravidla. A někteří majitelé bezpilotních leteckých prostředků už ví, že kvůli novým podmínkám skončí.

Registrace

„Všechny drony, které se koupí, budou muset být zaregistrované. Lidi jsou neukáznění, já jsem pro,“ říká majitel dronu Bohumír Staněk z Třebíče. Jeho stroj váží přes tři kilogramy a jako hobby amatér s ním může, mimo vyhrazených zón, létat prakticky všude.

„Řidičák“

Podle nových pravidel bude muset mít každý majitel a provozovatel dronu speciální oprávnění, takzvaný řidičák. Tomáš Lukšíček z Jihlavy se proto svého stroje zbavuje. „Mám ho v inzerci. Mám mašinu, která je veliká, do té spodní kategorie se nevejde.“

Registrace nebude nutná pro stroje lehčí než čtvrt kilogramu. Všichni zájemci o řidičák budou muset absolvovat on-line kurz a test.

Nová pravidla

Novelu příslušných předpisů chystají na ministerstvu dopravy. „Do konce roku ji plánujeme odeslat k projednání Vládě. Nová legislativa už v platnost vstoupila a je použitelná od 1. července 2020,“ řekla mluvčí resortu dopravy Lenka Rezková.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související