Má zkušenosti z  nemocnice ale i z domácí péče. Sestru z charity přihlásili do ankety Žena regionu

10. srpen 2020

Hned dvě pozice u Oblastní charity Žďár nad Sázavou zastává Barbora Hadrous, která byla hostem v Dobrého dopoledne.

Sympatická Barbora Hadrous je jednak vrchní sestrou Domácí zdravotní péče, ale také vedoucí Domácí hospicové péče.

„Nebudu zastírat, že to není náročné, ale tím, že ta práce je hezká a baví mě, a mám chuť těm pacientům, uživatelům a klientům pomoct, tak se to zvládnout dá. Je taky potřeba dobrá organizace a mít kolem sebe skvělý tým lidí a potom jde všechno,“ usmívá se.

Zkušenosti z velké nemocnice

Po patnácti letech jako zdravotní sestra na dětském kardiocentru v nemocnici Motol v Praze, se vrátila na Vysočinu, odkud Barbora Hadrous pochází.

„Rozdíl to je, poskytování domácí péče je úplně jiné, než v nemocnici. Sice tam byla legrace, ale někteří rodiče byli vystresovaní. Teď jde o práci s dospělými pacienty, kteří jsou za pomoc a péči vděční,“ zamýšlí se.

Shání lékaře i sestry

„Aktuálně sháníme jak lékaře, tak sestřičky do domácí hospicové péče, tak pokud by někdo měl chuť a energii se k nám připojit, tak budeme rádi. Jako matka vidím výhody v tom, že jde o jednosměnný provoz a že se na víkendových službách dá domluvit,“ láká Barbora Hadrous nové členy do týmu.

Sama sice vstává v pět ráno, aby toho více stihla a mohla se odpoledne věnovat dětem, ale stejně tráví u počítače většinu pracovního dne a často k tomu patří i dvacet, třicet telefonátů za den.

Rozpis péče v obou službách, jak domácí zdravotní, tak hospicové, se může v případě, kdy se nedostává pracovních sil, se dá prolínat, to je podle Barbory Hadrous velká výhoda, zvláště pokud se neočekávaně mění zdravotní stav pacientů a klientů.

Tým domácí péče je složen z 11 sestřiček, které musí obsáhnout Žďársko, Novoměstsko, Bystřicko, Velkomeziříčsko. U Domácí hospicové péče jsou to vedle sester i lékaři a duchovní, jde o multifunkční tým, který toho musí obsáhnout spoustu.

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

Spustit audio