Lumír Olšovský: Šéf souboru by se neměl dívat jen po svém dvorku. Rád se inspiruju v zahraničí

17. říjen 2022

Lumír Olšovský je činoherní a muzikálový herec, dabér, vedoucí souboru muzikálu plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla a nově také držitel druhé Thalie. „Vůbec jsem to nečekal. Hodně mě to zaskočilo a dojalo. Škoda že ten pocit pomíjí. Asi jako všechno,“ říká v pořadu Alex a host.

Podle jeho slov mu druhá Thalie do života výrazné změny nepřináší. „Kromě toho, že se to uvádí v životopisu, se pro mě nic nemění. Je to ale obrovská satisfakce za energii, kterou do souboru vkládám.“

Thalie za My Fair Lady

Cenu získal za ztvárnění profesora Henryho Higginse v inscenaci muzikálu My Fair Lady, která měla kvůli covidu komplikovanější uvedení. „Jedna premiéra byla bez diváků, druhá byla s poloviční kapacitou a poslední zářijová premiéra v roce 2021 byla pro plný sál, ale s rouškami,“ vypráví herec.

My Fair Lady se obecně těší velké oblibě, v tuzemsku se uskutečnilo třiatřicet verzí tohoto muzikálu. „Viděl jsem jich asi deset. Všechny jsem kolegům moc přál a byl jsem rád, že jsem je viděl. My ho ale samozřejmě děláme nejlíp,“ směje se.

Lumír Olšovský je od roku 2016 vedoucí souboru muzikálu Plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla a podle jeho slov se nechce porovnávat s Prahou. „Šéf a režisér by se neměl dívat jenom po svém dvorku. Stává se, že přijdu do dílen a řeknu ‚pojďme to udělat tak a tak‘. A oni se mi vysmějou a zeptají se mě, kde jsem to viděl. A já jim na to řeknu, že ve Vídni. Snažím se prostě překročit ten práh. Jsem rád, že často jezdíme do zahraničí a že můžeme sledovat i vyšší cíle než se jen chtít vyrovnat Praze.“

Nový muzikál

V Plzni také aktuálně připravují nový muzikál Kozí válka. „Napsali ho pánové Bártové a je o konci druhé světové války. Mělo by to být takové retro o strašných dějinných událostech, ale mile vyprávěné. Premiéra bude koncem listopadu,“ říká a pěje přitom chválu na svůj soubor.

Alex Mynářová a Lumír Olšovský

„Děláme opravdu dobré muzikály. Tenhle žánr má pořád zvláštní pachuť, že je to nějaká povrchní blbost, ale muzikál, kromě toho, že je tam hudba, by měl být především prvotřídní činohra. A to my umíme.“

Kromě působení v divadle si Lumír Olšovský zahrál také v několika seriálech, například v seriálu Pojištovna štěstí, Letiště nebo Ošklivka Katka. „Když seriály opakují, nedívám se na sebe. Je ale pravda, že si někdy poslechnu svůj dabing. A přiznávám, že jsem hroutící se typ, kritiku snáším těžce. Jsem rád, když se lidem moje práce líbí. Lichotky jsou pro mě motor,“ dodává v pořadu Alex a host.

Proč se rozhodl studovat v padesáti doktorát? Jak se dostal k roli v muziálu My Fair Lady? A může se ze zpěváka stát herec? Poslechněte si v pořadu Alex a host.