Loupež v Poštovním muzeu aneb Kdo ukradl modrého Merkura?

V březnu 1970 zmizel z Poštovního muzea v Praze vzácný osmdesátiblok poštovních známek. Nejen pražští kriminalisté byli na nohou, šlo totiž o událost mezinárodního měřítka.

Účinkují: Jan Novotný, Jan Hofman, Růžena Merunková, Hanuš Bor, Jan Teplý ml., Libor Stach, Pavel Čeněk Vaculík, Jakub Stich
Připravil: Emil Hruška
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 10. 10. 2018
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Začíná rok 1970 a recidivistovi Josefu Winterovi hoří půda pod nohama. Rád by utekl před policejním stíháním za hranice, ale chybí mu zabavený pas i peníze.

Překupník starožitností Miroslav Bureš mu navrhne vycestovat v kufru auta jeho známého-diplomata. Toho totiž celníci obvykle nekontrolují.

Lupič s tranzistorákem

Bureš ale dává Winterovi ještě tip, jak si zajistit a propašovat peníze do začátku – ukrást vzácnou známku z Poštovního muzea, která byla v roce 1963 oceněna na 250 tisíc dolarů. Winterovi se nápad líbí, ale nechce riskovat. Do muzea tedy pošle svého bratra Viktora.

Mladík v rukavicích, nápadně zašpiněných botách a s tranzistorákem je hlídačům podezřelý. Když si průvodkyně Věra Loukotová všimne, že ve sbírce chybí modrý Merkur, snaží se přivolat pomoc. Viktor Winter ji ale násilím umlčí a s ukradenou známkou uteče.

Plán se hroutí

Vyšetřovatelé tuší, že se pachatel bude snažit známku prodat za hranicemi. Informují proto ihned německou i rakouskou policii a zesílí hlídky na hraničních přechodech. Do pátrání zapojí i Světovou poštovní unii se sídlem ve švýcarském Bernu. Případ má však nečekané rozuzlení.

Na hranicích je Josef Winter odhalen v kufru auta řeckého diplomata. Že má něco společného s krádeží známky, ale nikdo netuší. Vyslanec je vyhoštěn a do hledáčku policie se dostává Bureš. Bureš hází vinu na Wintera. Ten při konfrontaci nakonec přiznává, že známky ukradl jeho bratr.

Zpátky na svém místě

Lupič Viktor Winter dává policii tip na milenku jeho bratra, která se za ním chystala o pár dní později legálně vycestovat do Rakouska. V jejím bytě na stěně pod obrazem pak najdou ukradený filatelistický unikát.

Hlavní líčení s Wintrovými se koná v polovině prosince 1970. Josef dostane deset let, Viktor osm. I osmdesátiblok modrého Merkura se po loupeži ocitl na dlouhá léta v trezoru. Veřejnost si ho mohla znovu prohlédnout až v roce 1978 při příležitosti Světové výstavy poštovních známek Praga.

autoři: Emil Hruška , and
Spustit audio

Související