Listopad 89, to jsou nejhezčí okamžiky mého života, říká starosta Humpolce Karel Kratochvíl

15. říjen 2019

Karlu Kratochvílovi bylo v roce 1989 18 let a jako každý jiný člověk v tehdejším Československu intenzívně vnímal situaci v sousedních zemích.

Hela Dvořáková ho pozvala do Dobrého dopoledne.

„Sledovali jsme Polsko, Německou demokratickou republiku a ti naši komunističtí představitelé se pořád tvářili, že tam budou na věky,“ dodal.

Listopad

„Samozřejmě, že nebyly telefony, nebyl internet, nevěděli jsme v podstatě nic toho 17. listopadu.“ Byl to obyčejný pracovní den, byl pátek a Karel Kratochvíl šel ráno do zaměstnání a večer k muzice. „Když jsem přišel domu, mohlo být nějak kolem půlnoci, tak můj otec, místo toho, aby spal, tak seděl u tranzistoráku, poslouchal Svobodnou Evropu a říkal mi, co se v Praze dělo.“

„Sedli jsme si spolu a poslouchali. Byl to velmi intenzívní pocit a táta říkal: tak to je poslední kapka, komunisti to mají sečtený. Pro mě to bylo asi nejšťastnější období v životě,“ dodal Karel Kratochvíl (ODS).

Město Humpolec

Informace se v té době nešířily tak rychle, jako dnes. „Bylo to 22., kdy se první odvážlivci sešli na Tyršově náměstí. Taky byly informace, že to lidové milice v jednotlivých městech budou násilím rozhánět. Nic takového se nestalo a den později už tam bylo 500 lidí.“

Centrem se stala pobočka podniku ČKD Polovodiče, kde také vzniklo Občanské fórum.

Celý rozhovor si přečtěte v přiloženém audiu.

Spustit audio