Lidská pochodeň číslo jedna vzplála před 48 lety. Česko si připomíná studenta Jana Palacha

16. leden 2017

Česko si připomíná osmačtyřicet let od upálení studenta Jana Palacha. Ten se na Václavském náměstí polil benzinem a zapálil na protest proti cenzuře tehdejšího režimu a letargii obyvatelstva. Lidé od rána pokládají svíčky a květiny k pomníkům po celé republice.

„Rozhodně bychom na něj neměli zapomínat. Jan Palach tehdy protestoval proti nesvobodě a nastupující normalizaci a chtěl s tím něco udělat. Udělal něco, co navždy zůstane velmi silnou a tragickou součástí našich dějin,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, který položil smuteční věnec před Národním muzeem.

Palach, který se v dopise podepsal jako „Pochodeň číslo jedna“, se na Václavském náměstí polil benzinem a zapálil před osmačtyřiceti lety na protest proti tehdejšímu režimu, cenzuře a nečinnosti obyvatel. Tehdejší student Karlovy Univerzity zemřel v nemocnici o tři dny později.

Čtěte také

Na přípravách Palachova pohřbu v roce 1969 se podílel jeho tehdejší spolužák z filosofické fakulty, katolický kněz Tomáš Halík, kterého Palach ovlivnil na celý život.

„Jan Palach nám všem ukázal, že mu záleží na tom, aby se český národ mravně nezkřivil, víc než na jeho vlastním životě. V následujících letech jsem na to mnohokrát vzpomněl. On mi dal sílu říct ne, když mě předvolávali na výslechy. Jsem rád, že mi tu sílu dal,“ vzpomněl Halík.

Lidé na Jana Palacha vzpomínají u jeho rodného domu ve Všetatech. Uctít jej tam přijel například čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ještě letos začne ve Všetatech výstavba památníku Jana Palacha. Bývalý domek rodiny Palachových je už majetkem Národního muzea. Právě odtud student filozofické fakulty odjel na Václavské náměstí v Praze.

Kromě piety před Národním muzeem si Palacha připomínají i studenti, kteří se u pomníku rozhodli držet řetězovou hladovku. Na večer Karlova univerzita zahájí Palachův týden.

Lidé si připomínají výročí smrti Jana Palacha
autor: lam
Spustit audio