Lidé ze stacionáře Úsměv malují krásné obrazy. Uspořádali z nich výstavu v třebíčské galerii

29. listopad 2018

Celý rok pracuje s mentálně postiženými klienty stacionáře Úsměv v Třebíči výtvarnice ze Základní umělecké školy.

Obrázky jsou teď k vidění na výstavě v třebíčské galerii Tympanon. Malíři samozřejmě neusnuli na vavřínech a tvoří dál.

„Stacionář Úsměv je určený pro lidi s mentálním postižením a různými kombinacemi. Chodí sem lidé od šestnácti do sedmdesáti čtyř let,“ říká koordinátorka stacionáře Úsměv Jana Mušková. Spolupráci s výtvarnicí Jitkou Janíkovou si všichni pochvalují. „Když vidím obrazy paní Dany, to je posun veliký. Dřív to byly obrázky předkreslené, teď stínuje, “ říká sociální pracovnice Lenka Smrčková. „Překvapují mě tím, jak se zlepšují, ty věci jsou pořád lepší a lepší,“ přidává se i výtvarnice, a s hrdostí v hlase ukazuje fotografie obrazů klientů, které má uložené ve svém telefonu.

Obrázky jsou stále lepší a lepší. Klienti výtvarnici překvapili

„Maluju strom přání,“ říká klient Ondřej. „Anděl,“ představuje svůj obrázek Marie Černá. „Jsem ráda, že tak hezky maluju, ty obrazy jsou nádherný,“ přidává se i paní Lucie. Prozradila nám, že na výstavě má dvě díla: „Tulipán a stromek vánoční,“ dodává. Vždy na začátku hodiny se s výtvarnicí dohodnou na tématu obrázku. „Já už jsem jen ten, kdo jim míchá barvy,“ směje se Jitka Janíková

Za prodané obrázky půjdou jejich autoři do cukrárny

Výstava v třebíčské galerii Tympanon je první z celé řady dalších a klienti stacionáře malují stále dál. Obrázky jsou totiž na prodej, a symbolické částky, které za ně zájemci zaplatí, dostanou autoři děl. „Pro naše autory to bude znamenat třeba jednu cukrárnu, kterou si dopřejí za své peníze,“ říká s úsměvem Jana Mušková.     

Spustit audio