Lidé ve Žďáře nad Sázavou se skládají na rodinu, které vyhořel byt. Koláčkovým vybouchla stará televize

11. červenec 2016
Zprávy z

Lidé ze žďárského sídliště Palachova se skládají na nešťastnou rodinu Koláčkových. Před jedenácti dny jim od staré televize vyhořela kuchyň a obývák. Škodu hasiči odhadli na milion korun. Čtyřčlenná rodina bydlí přechodně na ubytovně a je za nezištnou pomoc svých sousedů vděčná.

„Stará televize, asi dvacet let stará s tím čumákem dozadu. Říkali, že tohle prý dost hoří, to já jsem vůbec netušila. Sama od sebe, byla vypnutá a blafla,“ popisuje onen osudný čtvrtek majitelka bytu Hana Koláčková.

„Synové byli doma, snažili se to hasit, vypli pojistky, také soused přispěchali na pomoc, než jsem já doběhla z práce, ale nedalo se to, šlo to strašně rychle, vůbec se to nedalo uhasit,“ říká dále. Čtyřčlenná rodina přišla o obývák a kuchyň.

V bytě aktuálně pracuje sanační firma a rodina čeká na vyjádření pojišťovny.

Sbírka pro rodinu

S nápadem uspořádat sbírku přišel Vít Bohumil Homolka z protějšího řeznictví. „Tady se všichni znají, ta nádražní čtvrť je vlastně taková vesnice. Lidi to v podstatě začali, začali se ptát, jestli bychom my nechtěli něco takového zkusit.“

Sbírka pro Koláčkovi má svá pravidla. K dispozici bude zapečetěná pokladnička, do které mohou lidé přispět. „Nápad by to byl dobrej. Pokud ty lidi nemají nějaké solidní pojištění, tak by se hodilo jim pomoct,“ řekli dva oslovení žďárští občané.

Děkujeme!

„Děkujeme všem. Nabízejí nám finanční pomoc, nábytek, oblečení. Jsme za to vděční a moc děkujeme. Kdyby se někomu něco, nedej bože, také stalo, tak přispěcháme na pomoc,“ říká na závěr dojatá Hana Koláčková.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio