Lidé v karanténě budou na Vysočině volit na parkovištích

20. září 2020 06:00

Voliči, kteří jsou v karanténě kvůli covidu-19, budou moci do krajských voleb volit na Vysočině v každém okresním městě.

Krajský úřad spolu s armádou a městy vybral volné plochy, na které budou moci lidé přijet autem. Hlasování mimo obvyklé volební místnosti se bude konat ve středu 30. září. V případě konání druhého kola senátních voleb, které se na Vysočině týkají Pelhřimovska a Žďárska, by se mimořádné volební plochy v Pelhřimově a Žďáru nad Sázavou využily i o týden později, řekl ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec.

Okresní města

V Jihlavě se bude volit na novém odstavném parkovišti v Žižkově ulici, Pelhřimov poskytne plochu u zimního stadionu, Havlíčkův Brod plochu u koupaliště u silnice směrem na Chotěboř a Třebíč parkoviště v Otmarově ulici. Ve Žďáru nad Sázavou budou moci lidé v karanténě volit na rychlobruslařském oválu v Jungmannově ulici. Každé z míst by podle Kadlecova odhadu mohlo za den obsloužit asi 100 voličů.

Stejné volební komise složené z vojáků a zaměstnanců krajského úřadu budou 1. a 2. října navštěvovat také pobytová zařízení v karanténě. Budou zajišťovat i volbu do přenosných schránek u lidí, kteří se z vážných důvodů nemohli ve středu dostavit na zvláštní volební místo. „Vojáci předpokládají maximální kapacitu 20 takových voličů denně na jednu komisi, my předpokládáme 30, ale to už je opravdu hranice,“ řekl Kadlec.

Komisaři budou muset mít kvůli kontaktu s nemocných ochranné pracovní pomůcky. Pokud se zhorší epidemiologická situace a pět speciálních volebních komisí nebude dostačovat, je kraj připravený kapacity rozšířit. Jedna speciální volební komise v každém okrese je zákonné minimum.

Kolik lidí je v karanténě

Zatím je podle Kadlece složité zjistit, kolik lidí má karanténu a je v izolaci, informace jsou roztříštěné mezi hygienickou stanici, správu sociálního zabezpečení a praktické lékaře. Podle jeho odhadu by kapacita zvláštních volebních míst měla dostačovat, pokud nebude v karanténě více než 3300 lidí, asi procento oprávněných voličů v kraji.

Jeho odhad vychází i z volební účastni v minulých volbách, která byla třetinová. Zatím je podle něho evidováno asi 800 lidí v karanténě.

Volební místnosti

Pandemie koronaviru ovlivní podobu voleb i ve standardních volebních místnostech. Upřesnit ji má směrnice ministerstva vnitra. Vstup do volebních místností bude možný v rouškách, kdo si roušku zapomene, obdrží ji přímo u voleb.

Obálky budou vydávané v gumových rukavicích, řekla Alena Holubová z jihlavského magistrátu, která se věnuje přípravě voleb. Magistrát dnes obdržel hlasovací lístky, které má doručit do jednotlivých obcí v obvodu města. Voliči by je měli mít ve schránkách nejpozději 29. září v 16:00. Volební komise, které jsou minimálně pětičlenné, už v Jihlavě prošly školením. Pro případ, že by některý její člen onemocněl, nastoupí na jeho místo pracovník magistrátu. Budou muset nahradit i celou komisi, pokud by skončila v karanténě.

Členy volebních komisí nominují politické strany. Podle Holubové letos většinou nenavrhovaly starší lidi, kteří patří z hlediska koronavirové nákazy do rizikové skupiny. „A někteří, kteří byli do komisí delegováni, se nám omlouvají, protože mají strach,“ řekla Holubová.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související