Lidé u Vírské přehrady chtějí zrušit zákaz koupání, do vody stejně chodí

6. únor 2014

Povodí Moravy došla trpělivost s otužilci ve Vírské přehradě. Když se mezi nimi na fotografiích na webu obce objevil dokonce sám starosta, zaslalo mu vedení podniku varovný dopis: Zákaz koupání v přísně chráněném pásmu platí pro všechny.

Vír slouží jako vodárenská nádrž a zásobárna pitné vody, místní však proti zákazu koupání dlouhodobě protestují. Mnozí z nich ho navíc stejně porušují, například při tradičním novoročním koupání.

„Ten zákaz koupání není opodstatněný. Není to jenom, že bych si to myslel, jak my na obci, tak Povodí Moravy máme různé vědecké studie, které říkají, že pouhé koupání nebo takováhle měkká rekreace nemá vliv na kvalitu vody,“ říká starosta Víru Ladislav Stalmach (Nezávislí).

Podobně to vidí i řada dalších obyvatel z okolí přehrady.

„My jsme tam tak stísněni těmi pásmy a vším, a ještě když se tam nemůžeme vykoupat...,“ stěžuje si paní Mirka. I ona přiznává, že i přes zákaz se lidé v nádrži stejně koupou.

Povodí Moravy však omezení uvolnit nechce. „Pokud bychom tam povolili turistický ruch, tak budou potencionálně zašpiněné i břehy kolem, budou tam odpadky, budou tam záchody, a to vše může znečistit pitnou vodu, které je rok od roku méně,“ podotýká mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.


Zvětšit mapu
Spustit audio