Lidé dnes připomenou židovské a romské oběti holokaustu čtením jejich jmen

28. duben 2022

Lidé v Česku si dnes připomenou památku Židů, Romů a Sintů zavražděných během holokaustu veřejným čtením jejich jmen. Pietní akce se letos uskuteční ve 24 městech.

Pietní akce, které pořádá Institut Terezínské Iniciativy, začnou ve všech městech, která se zúčastní, od 14:00. V Praze si lidé oběti holokaustu připomenou na náměstí Jiřího z Poděbrad. Jména zavražděných zazní také na Moravském náměstí v Brně, Horním náměstí v Olomouci, před plzeňskou radnicí a na řadě dalších míst.

Čtení jmen se koná při příležitosti Dne holokaustu a hrdinství, který začal ve středu za soumraku a potrvá do dnešního západu Slunce. Datum se odvozuje od výročního dne vypuknutí povstání ve varšavském ghettu, kdy se jeho poslední obyvatelé pokusili vzdorovat deportacím do vyhlazovacích táborů. Hlavní boje začaly 19. dubna 1943, nacisté houževnatý odpor potlačili po měsíci.

Jména židovských obětí holokaustu lidé v Česku při této pietě každoročně četli od roku 2006. Jména Romů a Sintů, kteří zahynuli v koncentračních táborech, přibyla od roku 2011.

zdroj: ČTK
Spustit audio