Libkova Voda nemusí platit astronomickou pokutu

22. březen 2012
Zprávy z

Obyvatelé Libkovy Vody na Pelhřimovsku si dnes mohutně oddechli. Dnešní rozhodnutí pelhřimovského soudu odvrátilo hrozbu zaplatit dvouapůlmilionové odškodné nizozemskému investorovi Bohemen Grondfonds.

Ten se snažil dokázat, že mu obec nejdřív umožnila a později kvůli odporu obyvatel místních i z okolních obcí zase zabránila postavit v jejím katastru biostanici. Soudce Martina Nováčka ale investor nepřesvědčil a verdikt zněl jasně - žaloba se zamítá. Region byl u toho a na první reakci se zeptal starosty obce Josefa Váchy.

OÚ Libkova Voda

Dnešní rozsudek zatím není pravomocný. Oba právní zástupci si ponechali lhůtu na odvolání, právní zástupce žalobce Dušan Růžič Regionu na místě potvrdil, že se s největší pravděpodobností odvolá.


Bioplynová stanice splečnosti Bohemen Grondfonds měla vyrůst asi kilometr za obcí. Zastupitelé nejdříve s její stavbou souhlasili, kvůli následným protestům a peticím od obyvatel Libkovy Vody, Rynárce a Čelistné ale nakonec vyhlásili veřejné referendum. V něm se proti stavbě bioplynové stanice vyjádřilo 111 ze 163 odevzdaných platných hlasů. Odpůrci biostanice se báli nadměrné dopravy a zhoršení životního prostředí. Kvůli výsledku referenda také ke konci loňského roku odstoupili zastupitelé a obec řídí do nových voleb, které budou 4.července, pouze starosta Josef Vácha.

Spustit audio