Letošním Velikonocům dominují zajíčci

21. březen 2016
Dobré odpoledne

Je nejvyšší čas začít pracovat na velikonoční výzdobě. Do poradny Českého rozhlasu Region přišla floristka Barbora Konečná z jihlavské prodejny Trendy florist. Povídali jsme si hlavně o nejnovějších trendech v oblasti velikonoční výzdoby a dekorací. Velikonoční výzdoba začíná už před domem.

„Módní jsou zvířátka vyrobená ze sena. Jsou to hlavně zajíci ve velikosti dospělého člověka. Taky se hodně sesazují nádoby. Jsou buď proutěné nebo keramické a umisťují se do nich živé rostliny. Například cibuloviny, petrklíče nebo to, co máme rádi. Když je větší prostor před domem, tak se do větších nádob dává proutí, na které se dají zavěsit stuhy,“ radí Barbora Konečná.

Na vstupní dveře je vhodné pověsit tradiční věnečky z různých materiálů a barev. Volíme takový doplněk, který se barevně hodí k fasádě. Modernější výzdobou jsou kabelky ve tvaru půlměsíce. Jsou z přírodních materiálů doplněné dekoracemi. Můžou tam být kytky nebo vajíčka. „Hodně moderní je zajíc pletený z proutí s velkou mašlí pod krkem. Z proutí se dají uplést i různé tvary vajíček.“

Živé květiny dejte do interiéru

Opět můžete využít nádobu nebo pletený košík. Naaranžovat můžeme narcisky nebo petrklíče. Když nádobu doplníme zvířátky, máme krásnou sesazenou nádobu, kterou můžeme umístit na stůl, ale třeba taky na parapety. „Hodně moderní jsou živé květiny ve vázách. Takže kytice tulipánů určitě nic nezkazí. A kdo nemá dost trpělivosti starat se o živé rostliny, tak může použít různé košíčky přizdobené umělými květy a vajíčky a samozřejmě se zvířátky,“ doporučuje Barbora.

Všechny barvy ve znamení čerstvých vajec jsou hitem letošních Velikonoc

„Jsou to veškeré krémové, bílé, žluté v odstínu žloutku až lehce do dooranžova a samozřejmě veškeré odstíny zelené,“ vysvětluje Konečná. Jako materiál můžeme použít živé květy, sušené rostliny, trávu a nemusíme se bát ani umělých květů, protože se zlepšila technologie jejich výroby. Působí proto věrohodně.

Nejvíc v kurzu jsou letos stuhy a krajky

V obchodech jsou snadno dostupné a taky jsou už dnes vyrobeny z kvalitních materiálů. Při aranžování nejen interiéru bychom s nimi o letošních Velikonocích určitě neměli šetřit. Dekorativní materiál ale najdete i volně v přírodě. Stačí si vyrazit na procházku a domů si můžete donést trnku, kočičky, různé proutky vrby apod. „Trnku bych doporučila nechat ve vodě. Krásně nakvete a má takový sladký květ. Vypadá to dobře,“ uzavírá floristka.

Spustit audio