Letošní úroda jablek je na Vysočině vesměs dobrá. Zejména v porovnání s tou loňskou

15. říjen 2017
Zprávy z

Pěstitelé jablek si na Vysočině na letošní rok neztěžují. I přes vrtkavé počasí a ne příliš velké množství srážek se urodilo a to i ve vyšších oblastech. Například na Žďársku srovnávají letošní úrodu s tou loňskou a rozdíl je obrovský. Naopak předloňská byla abnormálně veliká.

„U nás se dařilo jablkům dobře. Bydlíme u lesa, ve stínu, sucho nás tak nezasáhlo. Loni byla bída, to jablka skoro nebyla, předloni bylo zase jablek, že jsme nevěděli, co s nimi,“ řekla Českému rozhlasu pěstitelka Eva ze Žďárska.

Manžel Evy, pan Pavel, upřesňuje: „Vysočina je vlhčí. A když se svah po severu a není to proti jihu, tak ten je mokřejší a pokud mají jabloně vláhu, tak je to dobré.“

Průměr, spíš nahoru, tak hodnotí letošní sezónu zkušení výkupci – pan Alois a Libuše, kteří roky odebírají jablka u hlavní silnice v Hamrech nad Sázavou. „Máme vykoupíno mezi čtyřicet a padesáti tunama.“

Východní část Vysočina navazující na jižní Moravu, tedy Třebíčsko, ale takové výsledky nemá. Urodilo se tam méně jablek, brambor, schnou tam lesy. Zjevně tam celoročně méně pršelo. Z jižní Moravy dokonce sadaři hlásí až o dvě třetiny nižší úrodu, než bývá obvyklé.

autoři: vpo , mik
Spustit audio