Letos v létě paradoxně vychází hodně knih spisovatelkám

5. srpen 2014
Dobré odpoledne

Dvě třetiny nových titulů, které do studia přinesl knihkupec Jaromír Vytopil, napsaly ženy. Sám to považuje za neuvěřitelné, ale stává se to. Zastavil se u románu Zuzany Beranové Všechny vůně Afriky. „Je to typické letní čtení, třeba na dovolenou,“ dodal s úsměvem.

Kniha je vlastně vyprávěním, dodává pelhřimovský knihkupec: „Je to povídání Češky, která se vydala do Afriky jako pracovnice českého konzulátu. V Africe ji nepotká jen práce, ale i dobrodružství a dokonce láska,“ pokračuje Vytopil s tím, že kniha je napsaná velmi chytře a krásnou češtinou.

Letním čtením jsou i knihy Dopadlo to špatně, vzali se a titul Lucie v pozici stromu. „Druhá jmenovaná kniha je o cvičitelce jógy, která se kvůli své vášni rozchází s mužem a pak se radí se svými kamarádkami, co má dělat dál.“

O prázdninách vycházejí ale i knihy typicky pro muže. „Je to třeba kniha Zvěrolékař a spol. Většina lidí zná ty příběhy, například z knihy To by zvěrolékaři stát nemělo. Moji přátelé, veterináři, to považují za naprosté pohádky. Ta věda je prý o něčem docela jiném. Ale hezky se o tom čte,“ dodává knihkupec Jaromír Vytopil.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.