Letní škola pro seniory vstupuje do svého třetího ročníku

17. květen 2016
Dobré odpoledne

Pokud už jste v seniorském věku, tak můžete znovu usednout do školních lavic. O letní škole pro seniory a o tom co se v ní můžete naučit, jsme se bavili s Táňou Křížovou z Krajského úřadu. „Letní škola seniorů je vzdělávací cyklus přednášek, které jsou primárně určené seniorům kraje Vysočina, aby jim zpříjemnily letní měsíce,“ říká Táňa Křížová.

Do seniorské školy by se měli hlásit lidé ve věku 55 let a více. Naučí se jak pečovat o své tělo ve stáří nebo nové paměťové techniky, které jim pomůžou zmírnit zapomínání.

Letos je nachystaných celkem devět přednášek

Senioři mohou navštívit například tyto přednášky: Aby stáří nebolelo, Uzel na paměti, Život kosmonauta na oběžné dráze, Zahrada pro radost i pro zdraví nebo Emoční inteligence. V konkrétním městě bude přednáška jednou za 14 dní. Bude trvat kolem 90 minut a je zdarma.

Letní škola pro seniory se nekoná vždy jen ve škole

„Je to skoro jako ve škole. Senioři sedí u stolu. Jen místo školní tabule je před nimi promítací plátno. Nemusí ale mít obavy z toho, že bychom je nějak zkoušeli jako ve škole nebo, že budou psát testy. Bude to takové přátelské posezení,“ uklidňuje host. Přednášky se konají například i v hasičárně, v historickém sále zámku nebo v kulturním domě.

Na seniorskou letní školu můžete chodit v devíti městech na Vysočině

A to konkrétně v Brtnici, Třešti, Velké Bíteši, Měříně, Třebíči, Číměři, Pacově, Humpolci a Ždírci nad Doubravou. Přihlašovat se nemusíte. Stačí přijít v daném termínu na přednášku. Termíny najdete na stránkách jednotlivých měst a obcí nebo na webu krajského úřadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.