Lesní vrah. Zabíjet chtěl i v pražském metru

Sériový vrah s IQ 130, který vyhrál v soutěži Chcete být milionářem. Měl v úmyslu zabít desítky lidí. Případ bývalého policisty rozpoutal debatu o přidělování zbrojních průkazů.

Účinkují: Karel Vlček, Roman Štabrňák, Radim Madeja, Šárka Skaláková, Oldřich Vlach
Scénář: Bronislava Janečková a Michal Mazánek
Režie: Vít Vencl
Zvuk: Petr Šplíchal
Natočeno: 14. března 2018

Dne 16. října 2005 se v lese poblíž Malíkovic našla mrtvola kladenského podnikatele Jaroslava Lendóciho. Byl zastřelen zbraní ráže 9 mm typu Glock. Stejná zbraň byla použita při vraždě manželského páru v okrese Brno-venkov o tři dny dříve. Odpovídal i způsob střelby: do hrudi a další zblízka do hlavy.

Po vrahovi pátral tým pod vedením plk. Michala Mazánka (viz také případ Vražedný řetěz náhod). Svědci poblíž místa činu viděli zaparkovaný tmavě modrý opel a „podezřelého“ mladého muže (v houbařské sezoně v lese bez košíku). Policie brzo vytipovala majitele zbraně. Byl jím Viktor Kalivoda (* 1977) ze Slaného. Jeho matka měla tmavý opel.

Jako by chtěl, aby ho chytili

„Čekali jsme před domem na sídlišti. Ráno Kalivoda vyšel z domu s velkou sportovní taškou. Vůbec se nám nestavěl na odpor. V tašce byly náboje a zbraň. Úplně klidně přiznal: Ano, byl jsem to já,“ popisuje plk. Michal Mazánek. Motiv ale trojnásobný vrah policii neprozradil.

Zbraň Viktora Kalivody

Bylo divné, že Kalivoda zanechával na místech činů řadu stop. Nikdy se je nesnažil po sobě zahlazovat. „Jako by chtěl, abychom ho dopadli. Při výslechu se ale choval naprosto apaticky. O svých vraždách mluvil jako o běžné věci. Nám motiv svého jednání nikdy nesdělil,“ popisuje Mazánek.

U pachatele bylo zjištěno vysoké IQ (130) v pásmu vysokého nadprůměru. Ale využití tohoto potenciálu je v jeho případě minimální. Chybí schopnost empatie. Osobnost pachatele je uzavřená s rysy emoční zploštělosti, nízké sebedůvěry, podrážděnosti a egocentričnosti. Je nepřizpůsobivý s nezájmem o okolí. Nebyla zjištěna závažnější duševní porucha a rozpoznávací i ovládací schopnosti byly vzhledem ke stíhané trestné činnosti zachovány.
z posudku psychologa

Nespolupracoval s nikým

Kalivoda nespolupracoval ani s obhájcem, ani s psychology a psychiatry, kteří dva měsíce zpracovávali posudky. V tu dobu ještě neexistovaly dopisy rodině a zápisky, ve kterých popsal, co ho dovedlo k vraždám. Ty napsal až ve vězení po odsouzení.

Jeho případ rozpoutal debatu odborníků i veřejnosti o systému přidělování zbrojních průkazů. „Bylo zjevné, že v tomto případě dostal do rukou zbraň člověk, který psychicky v pořádku nebyl. Je otázka, do jaké míry mohou testy odhalit tak komplikované psychické poruchy,“ zamýšlí se Mazánek.

Z Milionáře vrah

„Byl to nenápadný samotář, ale z ročníku byl nejnadanější,“ shodovali se Kalivodovi spolužáci z vysokých škol. Vyhrál třeba 320 000 korun v TV soutěži Chcete být milionářem. „Nikdy jsme ale neviděli, že by se usmál.“ Kalivoda ani jednu ze tří vysokých škol nedokončil.

Chvíli to pak zkoušel u policie, pak řídil tramvaj. Pak nechal i toho a rozešel se bez důvodu s partnerkou. Během přelíčení přiznal, že ještě před trojnásobnou vraždou chtěl střílet v pražském metru na lince C. Několikrát jel v metru i s pistolí, ale nenašel odvahu. Přemýšlel i o sebevraždě.

Čtyřleté doživotí

Jeho oběti neměly mezi sebou žádnou spojitost ani vazbu na něj. Byli to lidé, kteří se ocitli ve špatný okamžik na špatném místě. Viktor Kalivoda byl 16. dubna 2006 podle § 219 odsouzen na doživotí. V neděli 27. září 2010 ve Valdicích spáchal sebevraždu.

Viktor Kalivoda, tzv. Lesní vrah, při procesu
autoři: Bronislava Janečková , rota , Michal Mazánek

Související