Lékařská výzva Děkujeme, odcházíme

30. prosinec 2010

Lékařská výzva Děkujeme, odcházíme oslovila, zdá se, až čtvrtinu lékařů v pěti nemocnicích spravovaných Královéhradeckým krajem. Odchod více než 120 lékařů by mohl znamenat kolaps nejen v těchto nemocnicích, ale ve zdravotnictví v celém kraji, říká ředitel Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Martin Scháněl v rozhovoru, který natočila redaktorka Jiřina Mužíková.

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji zatím podalo výpověď 267 lékařů. Nejvíce lékařů, celkem 186, chce opustit státní Fakultní nemocnici v Hradci Králové, která je největším zdravotnickým zařízením v kraji. Další desítky lékařů daly výpověď v nemocnicích kraje. Kampaň lékařských odborů požaduje, aby základní plat lékaře stoupl podle kvalifikace na 1,5 až trojnásobek průměrného platu. Ten v ČR ve třetím čtvrtletí dosáhl 23.655 Kč. Nynější průměrný plat českého lékaře je se službami a přesčasy zhruba 45.000 až 50.000 Kč.

V hradecké fakultní nemocnici pracuje v přepočtu na plné úvazky 575 lékařů. Daných 186 výpovědí tak představuje 32 procent lékařů. Z nemocnic patřících Královéhradeckému kraji podali nejvíce výpovědí lékaři v náchodské nemocnici. Odejít jich chce 59. V rychnovské nemocnici podalo výpověď 16 lékařů a v trutnovské nemocnici 6. V Jičíně se předpokládá výpověď 40 až 50 lékařů. Celkem by tak v krajských nemocnicích mohlo dát výpověď asi 125 lékařů. To je 28 procent z celkového počtu 446 lékařů krajských nemocnic.
Situací se bude zabývat vedení kraje v prvních dnech ledna.
Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce hejtmanům navrhnout, aby v případě, že nebudou schopni zajistit v krajích zdravotnickou péči, vyhlásili stav nebezpečí. V krizovém stavu podle něj mohou nařídit lékařům i pracovní povinnost.

Spustit audio