Lékařka Ivana Němečková: Při operacích nedělám rozdíly mezi obyčejnými lidmi a celebritami

13. únor 2020

Chtěla se stát cirkusačkou, místo toho je specialistkou na ORL a estetickou medicínu. Lékařka Ivana Němečková se specializuje na operace nosů, mezi její klientelu patří „běžní“ pacienti i slavné české celebrity.

Na medicínu se Ivana Němečková přihlásila především kvůli profesorovi Ervínu Černému, který ji od dětství léčil chronický zánět středního ucha. „Pan profesor byl takový můj druhý otec, na medicínu jsem tak šla i proto, abych mu udělala radost,“ říká lékařka. Nebýt jeho, byla by možná z Ivany Němečkové cirkusačka: „Cirkus byl můj velký dětský sen.“

Ze všech lékařských oborů si zvolila ORL, obor věnující se ušním, nosním a krčním chorobám. „ORL se mi líbí, protože má široké spektrum pacientů. Je to také obor, kde se léčí jak léky, tak operacemi,“ prozradila Xaverovi.

Estetická chirurgie

Specializace na operace nosů v rámci ORL ji přivedla až k estetické medicíně. „V rámci jednoho řezu jsem chtěla řešit jak funkční, tak estetické hledisko. Doplnila jsem si proto vzdělání a začala se věnovat plastické medicíně,“ říká.

Dnes je Ivana Němečková vyhledávanou specialistkou právě na operace nosů. Na jejím operačním sále se střídají „běžní“ pacienti s celebritami. „V pacientech nedělám rozdíly, trému necítím ani v případě slavných osobností,“ tvrdí.

„Snažím se všechny zákroky podrobně vysvětlit, požadavky na některé zákroky u mladé klientely také odmítám jako neopodstatněné,“ prozradila v pořadu Xaver a host.

Český versus španělský pacient

Ivana Němečková pendluje mezi Prahou a Sevillou, kde má svou druhou ordinaci. Se španělským zdravotnictvím se přitom nejdříve seznámila jako pacientka. „Poranila mě raketa z ohňostroje, která místo ve vzduchu vybuchla na zemi. Spolu s mnoha dalšími jsem se dostala do nemocnice v San Sebastianu, kde jsem se během dvou měsíců naučila španělsky,“ vzpomíná.

Město Sevilla se stalo jejím druhým domovem, při výběru mezi oběma zeměmi by ale zvítězila Česká republika. „Španělsko i Sevilla jsou nádherné, ale Praha je prostě Praha,“ tvrdí.

Španělské zdravotnictví se od českého příliš neliší, rozdíl je však podle jejích slov v přístupu. „Španělé například u lékaře nevykají. Přijdou ke mně a řeknou ‚Paní doktorko, stalo se mi tohle, co s tím uděláš?‘,“ vypráví lékařka.

Jaké hvězdy českého showbyznysu navštívily lékařku Ivanu Němečkovou nebo jaká místa podle ní stojí ve Španělsku za návštěvu, uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio