Lék na vysoké ceny energií. Zájem o dřevní pelety v České republice roste

8. březen 2022 11:00

Energetická krize a nejasná situace kolem ruského plynu nutí lidí stále více přecházet na alternativní zdroje vytápění. Příkladem jsou dřevní pelety.

Rekordní nárůst produkce zaznamenal například největší český výrobce dřevních pelet, společnost Stora Enso ve Ždírci nad Doubravou. 

Okrajový trh

Česká republika bývala pro firmu Stora Enso zabývající se mimo jiné výrobou dřevních pelet na topení ještě donedávna okrajovým trhem. To ale změnila energetická krize. Lidé totiž přestávají věřit plynu a ohlížejí se po jiných zdrojích vytápění.

„Svůj výkon stabilizujeme někde kolem 70 tisíc tun za rok. Pro nás je potěšitelné, že v posledním období se zvyšuje spotřeba dřevěných pelet v českém prostředí,“ konstatoval jednatel společnosti František Vícha.

Většina produkce šla ze Ždírce nad Doubravou na export. To se ale mění. Tuzemský zájem roste a český trh se významně podílel na loňském pětiprocentním růstu výroby. „My jsme Českou republiku vždycky hodnotili jako trh, který není absolutně prioritní, ale v loňském roce se český trh dostává z našeho pohledu na třetí místo. Zájem je vidět, že roste.“

Lék na vysoké ceny

A jednatel František Vícha je přesvědčený, že tento trend bude i nadále pokračovat. „Z pohledu toho politicko-ekonomického, politické situace, která tady je, tak dřevěná peleta může být určitým lékem na vysoké ceny energií. Cena pelet nepodléhá tolik tržním vlivům, jako je to vidět u plynu nebo dalších energetických surovin,“ dodal František Vícha. 

„My předpokládáme, že ta výroba a odběr v České republice se bude i nadále zvyšovat.“

Přejít na vytápění peletami není ale zase tak jednoduché. Zapotřebí je hlavně speciální kotel. Jeho cena se může přehoupnout přes 100 tisíc korun. Na druhou stranu mohou s jeho nákupem pomoci i některé speciální dotace.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související