Legionář z Chotěbořska bude mít pomník v Itálii, vedl k tomu nález v tamní hasičské zbrojnici

25. září 2015

František Jedlička ze Spolku pro vojenská pietní místa a Petr Juliš z Čachotína na Chotěbořsku se seznámili díky legionáři první světové války Josefu Sobotkovi. Ten byl popraven v italské vesnici Creto 26. července 1918. O příběhu zapomenutého a znovuobjeveného pomníku legionáře z Vysočiny v Itálii byli vyprávět v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Josef Sobotka byl vojákem rakousko-uherské armády, do které narukoval v roce 1915. Později byl zajat italskou armádou na Sočské frontě, v zajetí vstoupil do československých legií v Itálii. V roce 1918 ve svých 22 letech byl popraven rakousko-uherskou armádou za vlastizradou. „Zemřel hrdinně za svobodu československého lidu, zůstal věrný svým ideálům. Zůstal pevný, nepovolil, “ přiblížil osudy popraveného legionáře Petr Juliš.

Na pohřbu legionáře z Chotěbořska byl i Tomáš Garrigue Masaryk. Udělal to tehdy poprvé

Tělo popraveného legionáře Josefa Sobotky bylo už v roce 1919 exhumováno a převezeno do Prahy. „Nová republika si svého mladého vojska velice vážila. Jeho pohřeb s velkými poctami byl v roce 1919. Byl úplně první, který se konal za přítomnosti prezidenta republiky Tomáše Garrigua Masaryka, a za přítomnosti nejvyšších vojenských i politických představitelů,“ upozorňuje František Jedlička a dodává, že pocta tomuto legionáři byla skutečně mimořádná.

František Jedlička

Pohřbu se z rodiny Josefa Sobotky zúčastnila pouze jeho tehdejší prateta. „Nějaká paní Rakušanová. Bydlela v Praze. Potom napsala rozsáhlý dopis rodičům Josefa Sobotky. Jsou dohady, že buď jim to ani nedali vědět, nebo na to tehdy neměli peníze, aby se do Prahy vypravili. Dopis začínal: Včera byl pohřeb vašeho Pepíčka a končil tím, že můžou být na svého syna opravdu hrdí a že se o ně velice zajímal pan prezident Masaryk,“ vyprávěl Petr Juliš.

Před opravou náměstí tam pomník Sobotky byl, pak zmizel

Před dvěma lety člen Spolku pro vojenská místa František Jedlička fotografoval v Čachotíně dvě pietní místa. „Byl to pomník obětem válek a právě pamětní deska Josefu Sobotkovi. To jsem zveřejnil na stránkách spolku, opatřil jsem ho popisem. A někde v severní Itálii nadšenec Francesco Bologni hledá artefakty první světové války, mají tam dokonce muzeum. Zjistil, že po opravě náměstí ve vesnici Creto pomník Josefa Sobotky z roku 1919 zmizel a začal po něm pátrat.“

Příběh jako z pohádky. Bologni píše Jedličkovi, Jedlička najde Juliše

Nebyla to čistě iniciativa Francesca Bologni, už v roce 2006 pracovníci Odboru pro válečné veterány na Ministerstvu obrany sbírali informace o pomnících padlých a popravených legionářů v této oblasti. „Zda tam jsou a v jakém jsou stavu a zda by italská strana nepřispěla na jejich rekonstrukci. Sobotkův nenašli, šli za starostou, ten si nemohl vzpomenout, poslal je za panem farářem a ten je odkázal na místní hasiče a v hasičské zbrojnici pak pomník našli v rozloženém stavu. Asi v tenhle okamžik do toho vstoupili aktivisti v čele s Francescem Bolognim,“ vypráví František Jedlička.

Petr Juliš

Dál je celý příběh jako pohádka. Bologni kontaktoval Spolek pro pietní vojenská místa, ten pana Jedličku, pan Jedlička zajel do Čachotína, tam našel Petra Juliše. „To bylo letos na jaře a 28. září rodákovi z naší vesnice odhalí opravený pomník. V italské vesničce Creto, kde byl Josef Sobotka popraven,“ uzavírá Petr Juliš.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio