Ledeč nad Sázavou má další připomínku mučednického faráře Josefa Toufara

31. březen 2013
Zprávy z

Park před kostelem v Ledči nad Sázavou ozdobila pamětní deska faráře Josefa Toufara. Dnes v 10 hodin jí tam požehnal místní duchovní. Josef Toufar byl farářem v Číhošti a zemřel na následky krutého mučení státní bezpečnosti v roce 1950.

Farář Josef Toufar nejprve působil v dnes už zatopené Zahrádce, později v Číhošti. Oblíbeného vesnického kněze odtud státní bezpečnost odvezla 30. ledna 1950. Důvodem bylo několik pohybů křížku v číhošťském kostelíku, které si farníci vysvětlovali jako zázrak.

Komunistický režim tehdy využil tuto událost a chtěl původně faráře donutit k přiznání a v následném veřejném procesu zostudit a s ním i celou katolickou církev. Toufar ovšem zemřel 25. února na následky mučení vyslýchajícími policisty.

Lidé v Ledči, především věřící, mají potřebu tohoto mučedníka připomínat, jméno Josefa Toufara už v Ledči, která je turisticky vyhledávaným místem, nese park, teď ve městě přibude ještě pamětní deska.

I když, spíše by bylo namístě říct ‚desky‘ - menší deska ve skle připomíná Toufarův život, jeho studium na německobrodském a chotěbořském gymnáziu, kněžskou dráhu a také jeho smrt. Druhá deska je nerezový plech na velkém kamenu, kde jsou ve zkratce připomenuta základní fakta o farářově mučení. Všechny informace jsou uvedeny v češtině a angličtině.

Desku dnes požehnal místní duchovní Jan Bárta, celý obřad trval v ledečském kostele asi hodinu, potom se zástup věřících přesunul před kostel, kde proběhla krátká pobožnost s žehnáním, tedy kropením desek. Součástí slavnostního požehnání byly i krátké projevy o významu odkazu faráře Josefa Toufara.

Odhalení pamětní desky byli přítomni i lidé, kteří ho osobně znali. Zahrádka i Číhošť jsou v těsné blízkosti Ledče, poválečné období pamatuje mnoho lidí a mnoho lidí také o tomto výjimečném, ale přitom velmi skromném knězi rádo vypráví.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio