Ledeč nad Sázavou chce zrušit památkovou zónu, památkáři jen kroutí hlavou

22. listopad 2012
Zprávy z

Hranice zóny jsou ve městě stanovené od roku 2003. Patří do nich hrad, kostel v centru a také secesní budovy. Kromě toho zahrnuje i činžáky z 50. a 80. let a o něco mladší novostavby.

"Majitelům novějších budov to působí nehorázné problémy. Oprava třeba střechy je stojí i o 200 tisíc korun dráž než u domu mimo památkovou zónu. V lednu proto vypíšeme anketu mezi obyvateli, zda souhlasí s jejím zrušením a pak o to požádáme," říká starosta Ledče nad Sázavou Petr Vaněk /ČSSD/. Přístup města nechápou památkáři z Národního památkového ústavu v Telči. "S takovým požadavkem jsme se ještě nesetkali. S ostatními městy na Vysočině máme takovou zkušenost, že jsou na památkově chráněné objekty hrdí a snaží se na ně nalákat turisty. Navíc si na jejich opravy aktivně žádají o peníze z regeneračních programů Ministerstva kultury. Majitelé novostaveb v památkové zóně pak můžou na vícenáklady získat peníze z krajských dotačních titulů. Tyto peníze se už podařilo sehnat například Chotěboři, Přibyslavi nebo Havlíčkovu Brodu. Ledeč o ně, pokud vím, ani jednou nežádala," uvádí Marie Jirková z NPÚ.

Radnice se s památkáři dostala do sporu také nedávno kvůli žádosti o skácení lípy na hřbitově. Kořeny stromu totiž prorůstají do jednoho z hrobů a jeho majitelce tak znemožňují další pohřbívání. Z telčského ústavu ale město dostalo zamítavou odpověď s tím, že lípa je součástí stromořadí u cesty ke kostelu a jde o naprosto zdravý strom, který je nutné chránit. "Nabídli jsme alternativní řešení, aby mohl strom žít. Odborníci by mu pouze odstranili část kořenů tak, aby hrob uvolnili a zároveň lípu nepoškodili. Na tento návrh ale vedení města nereagovalo," zmínil Tomáš Vícha z NPÚ v Telči. Vedení radnice si stojí za tím, že památkově chráněny by měly být pouze některé historické objekty, kterých je ve městě zhruba patnáct.

Spustit audio