Laboratoř ve Varech denně zpracuje tisíce vzorků. Jaká je jejich cesta od odběru po výsledek?

5. leden 2022

Onemocnění covid-19 nás provází už dlouhé měsíce a asi každý už má zkušenost s testováním. Jak to ale vypadá v zákulisí laboratoře, jaká je cesta vzorku od odběru až k vyhodnocení?

„Vezeme vzorek do laboratoře, prochází administrativním zpracováním, označí se čárovým kódem a přichází analýza. Proces trvá dvě a tři čtvrtě hodiny. Není to zase tolik. Nicméně všechny kroky před a po to výrazně prodlužují. Následně je výsledek uvolněn. Dneska je uvolňujeme průběžně, takže i v noci pacienti dostávají sms zprávy a maily. Data poskytujeme do systému ISIN tak aby je měla dostupná hygiena, souběžně s tím distribuujeme výsledek ošetřujícímu lékaři,“ přiblížil Hepnar, jednatel společnosti Lab In - Institut laboratorní medicí

Maximální kapacita laboratoře Institutu laboratorní medicíny v Karlových Varech je až 12 tisíc vzorků denně. Zpracovává totiž i vzorky z Plzeňského, Ústeckého a Středočeského kraje. „Rekord denní produkce jsme měli 8 tisíc vzorků za den. Kapacitu ale umíme navýšit,“ dodal.

Důležité je zjistit, jaká varianta převládá

Podle něj je v současné době důležité ohlídat, která varianta se mezi pozitivními vyskytuje. „Důležité je teď vědět, zda se jedná o variantu omikron, nebo ne. Takže co se snažíme šetřit je prostor pro typizaci těch pozitivních vzorků,“ řekl Hepnar.

Několik z odebraných vzorků tak laboratoř zpracovává ještě déle. „Část pozitivních vzorků zpracováváme ještě druhý den. Kolem dopoledne je pak znám výsledek včetně typizace, o jakou variantu se jedná,“ upřesnil.

Kolik času a lidských sil je zapotřebí, aby celý systém fungoval? Na otázky odpovídal odborník v oborech mikrobiologie a biochemie, jednatel společnosti Lab In - Institut laboratorní medicíny David Hepnar.

autoři: David Forst , nkr
Spustit audio