Kysané zelí je oblíbenou potravinou už stovky let. Obsahuje vitamin C a jedlo se i několikrát týdně

Jen co přišel podzimní čas, nakládaly naše babičky zelí. Strouhaly, krájely, přidávaly cibuli, kmín, sůl a někdy i jablíčka.

Škopík vlastnoručně připraveného kysaného zelí nesměl chybět v žádné chalupě. Jedli ho bohatí i chudí a na stole bývalo pravidelně. V zimě i několikrát týdně. A není se čemu divit. Kysané zelí je levné a zdravé. Je skvělým zdrojem vitamínu C, snižuje cholesterol, krevní tlak, hladinu cukru v krvi a dokonce zahání únavu.

Do výčtu jeho pozitivních vlivů na lidský organismus můžeme přidat také to, že je dobré pro naše srdce, pomáhá v boji proti zánětům v těle a odvodňuje. Jak by se dnes řeklo, kysané zelí patří mezi superpotraviny.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio