Kynicím na Havlíčkobrodsku končí karanténa. Odebírají se kontrolní vzorky

31. březen 2020 16:00

V Kynicích na Havlíčkobrodsku dnes výjezdová skupina záchranky odebrala poslední vzorky, obci o půlnoci končí nařízená karanténa.

K půlnoci také policie zruší čtyři svá stanoviště v okolí vesnice. Na dodržování karantény nařízené pro katastr obce z nich dohlížela nepřetržitě.

Policisté se střídali ve dvanáctihodinových směnách, pomáhali jim dobrovolní hasiči, kteří mimo jiné zajistili stany pro zázemí hlídek. „Po celou dobu opatření byli lidé v obci ohleduplní, disciplinovaní, pokyny plnili. Nebyl tam naprosto žádný problém, žádné porušení jsme neprověřovali,“ řekla dnes mluvčí policie Dana Čírtková.

K půlnoci skončí také objížďka na silnici 130, která vedla dopravu mimo obec.

Výjimka z karantény

Ukončení karantény uvítal i farmář Pavel Francl z Pavlova, který v Kynicích chová asi 600 kusů skotu. Jeho zaměstnanci, kteří také nejsou z Kynic, měli v době karantény výjimku a mohli se chodit o zvířata starat.

Výhodou karantény byl podle něho fakt, že si lidé dobře zažili, jak v době infekce postupovat, aby se nákaza nešířila. Vyhovovalo mu také, že trvalá přítomnost policejních hlídek odradila zloděje. Drobné komplikace podle něho způsobila jen objížďka, takže kvůli dovozu krmiva bylo nutné najet víc kilometrů. Delší cestu do práce měli i někteří jeho zaměstnanci. „Žádná zásadní újma to pro nás nebyla, jen drobnosti, třeba jeden inseminační technik tam odmítl kvůli obavě z nemoci jet,“ řekl Francl.

Nakažené obyvatelé

Dnes odebrané kontrolní testy mají ověřit, zda se nakažení vyléčili a už nejsou infekční. Hygienici zatím žádné uzdravení u pacientů na Vysočině nezaznamenali.

Součástí opatření na konci karantény obce bude také dezinfekce vybraných objektů podle nařízení krajské hygienické stanice, řekla mluvčí hasičů Petra Musilová. Dezinfekci bude podle ní dělat dnes odpoledne čtveřice hasičů z územního odboru Žďár nad Sázavou.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související