Kyberútoky se týkají i firem na Vysočině. Víme o případech, které podnikatele stály desítky tisíc

22. březen 2017
Zprávy z

Zpravidla přijde email s nebezpečnou přílohou, který někdo ve firmě rozklikne. Následně dojde k zablokování dat nutných pro další podnikání. Takový bývá scénář kybernetického útoku, který se týká i firem na Vysočině. Kupříkladu jihlavská firma musela zaplatit výkupné 70 tisíc, aby dostala zpět svá data.

Policie jen na Vysočině řešila za poslední rok bezmála 400 trestných činů a přestupků v souvislosti s počítačovou sítí a internetem.

V jihlavské firmě zabývající se výrobou kabelů došlo k zablokování dat, které společnost nutně potřebuje ke své další činnosti. Jednatel Martin Saitl k tomu dodává: „I když jsme měli spoustu záloh, tak se ten virus dostal i do těch záloh a prakticky jsme po dvaceti letech fungování firmy stáli před černou dírou, neměli jsme nic.“

Platí se v bitcoinech

Jihlavská společnost musela zaplatit asi 70 tisíc korun, aby se ke svým datům dostala. „Jsou firmy, které zaplatí. A pokud se to těm lidem bude vyplácet, ta se to bude rozvíjet víc a víc,“ konstatoval policista Martin Vaněček.

Ono výpalné, tedy částka nutná k odblokování dat, se zpravidla platí ve virtuální měně – bitcoinech. I jednatel Saitl musel české koruny směnit za tuto elektronickou měnu a zaplatit. Pak dostal hesla k odblokování svých dat.

Případ v Pelhřimově

K dalšímu obdobnému případu došlo v Pelhřimově. Podle informací Českého rozhlasu šlo o firmu, jejíž podnikání je také přímo závislé na datech v počítači. Zaměstnanec přišel z dovolené, klikal na došlé emaily a patrně nevědomky klikl na virulentní přílohu. I tato firma musela nakoupit virtuální měnu a zaplatit.

Policie je v těchto útocích často bezradná. Vedoucí analytického odboru Martin Vaněček konstatoval, že je velmi složité objasňování. „Zakrvácená sekera je lepší vodítko než tak abstraktního, jako jsou počítačová data.“

autoři: mik , daz
Spustit audio