Kvůli antikoncepci plavou v řekách oboupohlavní ryby. Kapka účinné látky by kontaminovala Lipno

24. říjen 2017

V českých řekách plavou oboupohlavní ryby. Hormony vypouštěné kanalizací se pomalu stávají problémem. Nedokážou je zatím zcela odstranit ani ty nejmodernější čistírny. Stovky čistíren po celé republice budou muset projít modernizací, která zajistí účinnější odstranění hormonů ze splaškových vod.

Podle ředitele vodárenské společnosti v Třebíči Jaroslava Hedvábného je ale nespravedlivé, aby tento novodobý problém řešily až čistírny, které jsou až na samém konci celého procesu. „Každý, kdo tyto látky používá, ať už ve formě nadměrného užívání léků, hormonů a bohužel i drog, by si měl uvědomit, že likvidaci těchto látek potom zaplatí ve stočném,“ dodává Hedvábný.

Největší problém v našich řekách a přehradách způsobují v současné době pozůstatky ženské antikoncepce, neboli ethynylestradiol – syntetický estrogen. „Léčiv se používá mnoho, kromě steroidních hormonů a jiných humánních léčiv jsou významná i veterinární léčiva a antibiotika, která jsou speciálním problémem. Ta prostředí moc neznečišťují, ale vytváří tlak na mikroorganismy, který vede ke vzniku antimikrobiální rezistence,“ říká specialista na ekotoxikologii Luděk Bláha.


Důležité je poznamenat, že například ethynylestradiol je látka, která je účinná při koncentraci asi 35 pikogramů na litr. Abyste si to dokázali představit, to je jako kdybyste asi 10 kapek této čisté látky rozpustili v objemu plné nádrže Lipno.Branislav Vrana

V současné době tento problém naše legislativa neřeší a čistírny nejsou povinny tyto látky z odpadní vody odfiltrovat. Ty jsou podle Branislava Vrany z centra RECETOX nadesignované tak, aby odstraňovali fekálie, organické znečištění a látky, které obsahují sloučeniny dusíku a fosforu.

„Evropská unie v současnosti všem členským státům přikazuje monitorovat několik léčiv v povrchových vodách celé Evropy, aby se zjistilo, jaké jsou momentální koncentrace těchto látek v prostředí a zda je potřeba dělat další opatření, aby se zamezilo jejich vypouštění do prostředí,“ popisuje Vrana.

„Důležité je poznamenat, že například ethynylestradiol je látka, která je účinná při koncentraci asi 35 pikogramů na litr. Abyste si to dokázali představit, to je jako kdybyste asi 10 kapek této čisté látky rozpustili v objemu plné nádrže Lipno. I při takovém zředění ta látka dokáže negativně působit na vodní organismy,“ dodává.

I v České republice se podle Luďka Bláhy kvůli hormonům ve vodě vyskytují téměř v každé řece oboupohlavní ryby – je to fenomén celého civilizovaného světa.

autoři: jpr , Michal Malý
Spustit audio