Kveteme, děkujeme za pochopení. Ve Žďáře úmyslně nesečou některé městské loučky

28. květen 2018 10:55

Ve Žďáře přestali pravidelně sekat několik městských louček. Stalo se tak na popud ochránců přírody, kteří na pozemcích sledují, co všechno v takovém prostředí roste. Děje se tak zhruba rok poté, co žďárskou radnici zaplavily stížnosti právě kvůli sekání trávy.

Za vším stojí lidé ze správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy.

„Tady je jedna z drobnějších samotářských včelek, vidíte, kolik má na sobě pylu,“ říká mluvčí CHKO Žďárské vrchy Kateřina Machová.

Za sebou slyšíme typický městský ruch, reportér Daniel Zach stojí s mluvčí správy CHKO právě u budovy ochranářů u jedné z rušných žďárských křižovatek. A na ceduli je tam nápis: Kveteme, děkujeme za pochopení.

„Jsme moc rádi, že se podařilo s městem Žďár nad Sázavou domluvit. Na některých trávnících jsme tu péči upravili tak, aby tam mohlo žít něco trochu jiného než jen tráva. Určitě to nejsou ty pampeliškové louky nebo loučky, kde je jenom jetel. Tam je třeba jestřábník oranžový, kvetoucí jetel, který je důležitý pro včely,“ popisuje.

Stížnosti kvůli trávníkům

Angličané mají časté konverzační téma počasí. Ve Žďáře nad Sázavou se staly v podstatě hlavním tématem loňského jara a léta trávníky. Radnice vyměnila firmu, která se o ně stará a stížnosti se kupily.

Ekologové ale zjistili, že v nesekané trávě se vyskytují botanické druhy, které lákají hmyz, jsou důkazem určité pestrosti, potvrzuje Kateřina Machová. „Ty městské trávníky jsou i přes tu pravidelnou údržbu druhově pestřejší a některé mají šanci být ještě krásnější. Snad se to vyplní.“

autoři: Daniel Zach , mik