Květáková polévka s pomerančovou kůrou a mandlemi
Páteční apetýtové recepty vás zavedou do světa polévek Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Krémovou květákovou polévku s pomerančovou kůrou a praženými mandlemi.
Budete potřebovat:
- 1 malý květák, nakrájený na kousky i s košťálem (hrst nejhezčích malých růžiček dáme stranou)
- 1 kořen petržele
- 1 cibuli
- 1 bio pomeranč
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- ¼ lžičky muškátového květu
- 6-8 zrnek zeleného pepře
- olivový olej
- domácí semínkovou (nebo oříškovou) smetanu
- hrst neloupaných mandlí
- petrželku
Postup:
- Rozehřejeme v hrnci olivový olej a osmažíme dozlatova na kostičky nakrájenou petržel a cibuli.
- Přidáme tymián, muškátový květ a zelený pepř.
- Z půlky pomeranče ostrouháme kůru a dáme stranou.
- Samotný pomeranč oloupeme až na dužinu, nakrájíme na kostky a přidáme do hrnce spolu s květákem.
- Zalijeme litrem vody nebo zeleninového vývaru, osolíme a pozvolna vaříme bez pokličky asi 20 minut.
- Přidáme pomerančovou kůru a vaříme dalších 5 minut.
- Poté polévku rozmixujeme ponorným mixerem dohladka.
- Přidáme rostlinnou smetanu, a pokud je to potřeba, polévku osolíme, trochu zředíme, nebo naopak zahustíme lžící rýžové mouky rozmíchané v troše studené vody.
- Přidáme zbylé květákové růžičky a polévku vypneme.
- Mandle nasucho opražíme na pánvi a nahrubo podrtíme.
- Polévku podáváme posypanou drcenými mandlemi a ozdobenou petrželkou.
Tip na přípravu domácí rostlinné smetany
Potřebujete:
- 100 g slunečnicových semínek, loupaných mandlí nebo kešu ořechů namočených přes noc
- vodu
- špetku soli
- lžíci lahůdkového droždí
- 2 polévkové lžíce oleje neutrální chuti (nemusí být)
- Ořechy či semínka propláchneme a zalijeme malým množstvím vody (asi 100 ml).
- Přidáme všechny ingredience a rozmixujeme na hladký krém.
- Olej zašleháme po kapkách, abychom docílili krémovější konzistence nebo ho klidně úplně vynecháme.
- Smetanu použijeme dle potřeby – je vynikající nejen v polévkách, ale i v omáčkách, třeba na těstoviny.
Související
-
Indická řepová polévka s červenou čočkou
V pátečních apetýtových receptech zveme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Indickou řepovou polévku.
-
Kapustňák
Páteční apetýtové recepty zvou do světa polévek Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Kapustňák, ruskou zelnou polévku s jáhly.
-
Mrkvová polévka s tahini
Páteční recepty přinášejí další tip na polévku podle Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek. Dnes pro vás máme recept na Libanonskou mrkvovou polévku s tahini.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.