Kvalita pohonných hmot v Česku je nejvyšší v historii. Z 221 vzorků nevyhovoval jen jeden

1. červenec 2017
Zprávy z

Pohonné hmoty jsou podle obchodní inspekce v Česku kvalitní. Česká obchodní inspekce (ČOI) se v průběhu května opět zaměřila na kvalitu paliv u tuzemských čerpacích stanic. Z 221 vzorků, které inspektoři odebrali, nevyhověl normám pouze jeden odběr - a to benzínu. Navíc ceny benzínu a nafty i dál klesají.

Odebraný vzorek nevyhověl v technických normách, konkrétně v tlaku par. Naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla nadlimitní. V praxi to znamená, že se do vzduchu vypařovalo víc uhlovodíku, který negativně ovlivňoval složení emisí. S prodejcem paliva teď ČOI vede správní řízení.

Ve srovnání s minulými roky je tak kvalita pohonných hmot opravdu vysoká, říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. „Od začátku roku provedla Česká obchodní inspekce 1118 kontrol pohonných hmot. Jen desetkrát zjistila nevyhovující vzorek. V porovnání s předchozími lety je to zatím historicky nejlepší výsledek, řekl Českému rozhlasu Fröhlich.

Čtěte také

Přestože roste kvalita, cena klesá. Nyní je nižší, než byla minulý týden. Podle údajů společnosti Finlord třeba benzín Natural zlevnil o 21 haléřů na 29,91 koruny, nafta je levnější o 17 haléřů a v průměru za ni tedy motoristé zaplatí 28,82 koruny.

Dva hlavní důvody snižování cen vysvětluje Boris Tomčiak ze společnosti Finlord. „Tím hlavním důvodem je snižování cen ropy na světových trzích. Cena se v posledních týdnech snížila z 54 na současných 46 dolarů za barel. Druhý faktor je posilňování české koruny vůči americkému dolaru. To zhodnocování začalo především poté, co Česká národní banka uvolnila měnové intervence,“ vysvětluje Tomčiak.

Pokles cen navíc podle něj není u konce. Benzín i nafta by měly zlevňovat i v příštím týdnu o dalších až 20 haléřů na jeden litr.

Pokud se chystáte vyrazit do zahraničí, natankovat byste měli ještě v Česku. Ve srovnání s okolními zeměmi si Česká republika vede dobře, alespoň podle údajů Evropské komise. Výrazně dražší jsou pohonné hmoty zejména směrem na západ a na Slovensku. I v Chorvatsku a Řecku jsou benzin a nafta dražší než v Česku. Naopak levněji je možné natankovat v Polsku. Důvodem rozdílů jsou hlavně spotřební daně, které jsou v západní a jižní Evropě vysoké.

autor: bkl
Spustit audio