Kuželka Cup sportem spojuje klienty sociálních ústavů a studenty škol z Vysočiny

3. prosinec 2019

Zástupci sociálních ústavů, Vysoké školy polytechnické a tří středních škol z Vysočiny se už od roku 2012 scházejí na jihlavské kuželně Cháb, aby změřili síly v kuželkách.

Cílem Kuželka Cupu ale není vyhrávat. Lidé se setkávají, baví se a navazují přátelství.

„Ta akce mě nabíjí pozitivní energií, vidím na těch lidech, jak ze středních škol, tak těch zařízení, že se sem rádi vracejí, vždycky s úsměvem,“ říká Adam Zápotočný, zástupce ředitele Integračního centra Sasov, které Kuželka Cup od roku 2012 organizuje.

Právě klienti Integračního centra Sasov se kuželkám věnují celoročně, a na jejich týmu je to znát. „Máme náš tým v třetí lize neregistrovaných, ale ty jsme sem tentokrát nevzali, abychom dali šanci i ostatním,“ říká Petr Vágner, vedoucí rehabilitace v integračním centru, a zároveň hlavní trenér a organizátor turnaje.

Na Kuželka Cupu nejde o výhru a všichni fandí všem

Kuželka Cup je na první pohled víc kulturní než sportovní událost. Ze všech stran je slyšet smích, týmy povzbuzují své soupeře, a po každém podařeném hodu je slyšet potlesk. „Mám mizernou trefu, koule mi ujíždí doprava nebo doleva,“ svěřuje se se smíchem studentka jihlavské manažerské akademie. „Na to, že jsem to hrál poprvé, to nebylo špatný,“ přidává se její spolužák. „Myslím si, že jsme připravený,“ říká studentka střední školy Trivis. „Určitě je to zajímavá akce, spojit aktivity s lidma, který jsou nějak omezený,“ dodává její učitel.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.