Kutcha Edwards: Zpívající země nikoho

Nové album Circling Time je pokračováním bolestného příběhu, který australský písničkář aboridžinského původu Kutcha Edwards vypráví po celou kariéru jako memento.

„Hudba není jen to, co hraju a zpívám, představuje především to, kdo jsem,“ tvrdí šestapadesátiletý potomek aborodžinského národa Muthi Muthi, v Austrálii milovaný a respektovaný zpěvák a autor melodicky nevšedních skladeb čerpajících inspirace z aboridžinských tradic, blues, rocku, jazzu a soulu. Originalitou vás Kutcha neohromí, o tu u něho ani na albu Circling Time ale nejde, porazí vás hlavně úžasně vemlouvavým hlasem a vyprávěním o svém životě. Texty o frustracích, ale i nadějích přeživšího Ukradené generace (Stolen Generations): genocidního sociálního projektu, během něhož vládní úřady v letech 1905-1970 odebraly z aboridžinských rodin násilím přes sto tisíc dětí za účelem převýchovy zapadající do modelu bílé Austrálie.

V roce 2008, kdy přišel do kin filmový trhák Austrálie vyprávějící o Ukradené generaci, se australský premiér Kevin Rudd v historickém projevu zároveň omluvil přeživším. Celonárodní nadšení z prvního přiznání za žal, utrpení a smrt způsobené původním obyvatelům kontinentu tlumilo nejen odmítnutí finančního odškodnění, ke kterému došlo teprve až letos, těžko se tehdy také chápalo, proč cesta k úlevnému aktu trvala tak dlouho a samotné téma Ukradené generace představovalo do té doby tabu. I hvězdy filmu Nicole Kidman a Hugh Jackman spolu s režisérem bazem Luhrmannem při premiéře připoměli, že o Ukradené generaci je ve školách nikdy neučili a mnoho Australanů tomu, co se v minulosti odehrálo, vlastně vůbec nerozumělo.

K pochopení nám poslouží příběh Kutchy Edwardse. Narodil se v roce 1965, dva roky předtím, než na základě referenda Austrálie uznala Aboridžince jako rovnoprávné občany v jejich vlastní zemi. Úřadům tudíž nic nebránilo, aby ho jako osmnáctiměsíční batole vyrvalo matce z náruče a umístilo do dětského domova. „S mými pěti staršími sourozenci nás nevzali rodičům, protože bychom něco udělali, třeba vykradli dům, ale kvůli prostému faktu, že jsme byli Aboridžinci. Náš otec pak zemřel s přesvědčením, že zklamal a nedokázal se postarat o rodinu,“ uvedl Kutcha. V domově o něho pečovali sourozenci a matku nakrátko viděl až v sedmi letech; natrvalo až teprve od čtnácti, navždy se vzpomínkou na to, jak vystrašený a zoufalý ležel v postýlce v uzavřené místnosti a čekal, až si pro něho přijde.

O strašlivém odloučení a jeho důsledcích, třeba, že se nikdy nemohl naučit rodný jazyk svého národa, Kutcha pouze nezpívá, než se stal hudebníkem a členem slavné skupiny Black Arm Band, pracoval jako komunitní pracovník, zařadil se mezi vlivné aktivisty a napsal také divadelní hru Songlines of a Mutti Mutti Man v níž učinkuje a v dokumentárním filmu Kutcha's Carpool Koorioke vedl rozhovory s dalšími aboridžinskými umělci o minulosti. S producentem alba Andy Stewartem se pak chystali na velkolepý plán: do melbournského ABC Southbank Centre chtěli loni pozvat sto aboridžinských a australských zpěváků a hudebníků, aby se stali součástí Edwardsova koncertu. Přišel ovšem lockdown a tak si zazpívali alespoň na dálku ve skladbě We Sing, jedné z ústředních nového alba Circling Time. Uslyšíte v ní opravdové hvězdy, jako jsou Archie Roach, Paul Kelly, Judith Durham, Emily Wurramarra nebo Emma Donovan.

Tou druhou písní alba je bezesporu vzpomínka na matku Mrs. Edwards. Mohl s ní žít pouze několik let a Kutcha se v ní nepřímo vrací do roku 2015, kdy jeho sestře Alici zavolal premiér Rudd, aby se jí zeptal, jak se pět po jeho projevu cítí a co se v jejím životě změnilo. „Co myslíš tím, jak se cítím, Kevine? Jménem Austrálie ses nám sice omluvil, ale naši bolest ze smrti blízkých to nezmírnilo,“ odpověděla prý premiérovi Alice, brzy také umírající na traumata z mládí, se kterými se nikdy nedokázala srovnat.

Asi jako Aboridžinci s britským kapitánem Jamesem Cookem, označují v 18. století po přistání u břehů Austrálie kontinent za zemi nikoho, ačkoliv tu žili Aborodžinci, které ovšem nepovažoval za lidi. Takže skladba Singing Up Country není jen u Ukradené generaci, ale také o ukradené zemi. S varováním před dalšími kapitány Cooky se ke Kutchymu v závěru přidává Wayne Thorpe z národa Gunnai.

Spustit audio