Kuřáci stále nerespektují zákazy, kde si nesmí zapálit. Policie rozdala tisíce pokut

12. únor 2017

Nejvíc pokut kvůli zákazu kouření rozdali strážníci v loňském roce v Praze. Nejčastěji nachytali kuřáky na zastřešených zastávkách hromadné dopravy. Podle policie stále nerespektují nařízení. Přitom už za tři a půl měsíce se rozšíří počet míst, kde si lidé nezapálí. Začne platit protikuřácký zákon.

V Praze řešili strážníci více než 16 tisíc přestupků porušení zákazu kouření. Pokuta se může vyšplhat až na 5000 korun. V menších městech jsou čísla o poznání nižší.

„Městská policie zaznamenala v uplynulém roce v Brně 384 případů, kdy lidé kouřili na místech, kde je to zakázané. Průměrná výše takové pokuty je okolo 600 korun,“ říká mluvčí Městské policie v Brně, Jakub Ghanem.

Čtěte také

Za tři a půl měsíce už si lidé nezapálí ve všech restauracích, kinech a divadlech v Česku. Strážníci dotyčného musí chytit přímo při činu. Těžko se jim pak dokazuje prohřešek zpětně.

„Můžeme zodpovědně říct, že počet kuřáků na těchto místech se hodně omezil,“ říká zástupce ředitele městské policie v Ústí nad Labem Jan Novotný. Právě v severočeském městě nerozdali policisté za loňský rok téměř žádnou pokutu.

Nový zákon má ochránit takzvaně pasivní kuřáky. „Ti vdechují, řekněme stovky chemických látek, velmi škodlivých a jedovatých. Mezi tou stovkou je i sedmdesát prokazatelných karcinogenů,“ říká adiktolog Adam Kulhánek.

Kuřáci nově nebudou moct kouřit na všech zastávkách, i těch nezastřešených, nebo na sportovních stadionech. „Podle nového zákona by to platilo tak, že ve směru 30 metrů od cedule dozadu a pět metrů před ní,“ dodává Kulhánek.

Zákaz kouření kontrolují pravidelně i hygienici. Zaměřují se například na restaurace, kde jsou oddělené kuřácké a nekuřácké prostory. V Praze minulý rok zkontrolovali 883 restaurací a ve dvanácti podnicích udělili pokuty ve výši 25 tisíc korun. Nejčastěji kvůli chybějícímu označení zákazu kouření.

Nový protikuřácký zákon začne platit 31. května letošního roku.

autor: lam
Spustit audio