Kulturní a vzdělávací pořady Židovského muzea v Praze

24. únor 2013

Do pestré nabídky kulturních pořadů v Praze patří též programy kulturního a vzdělávacího centra Židovského muzea. Konají se v Maiselově ulici číslo 15 v Praze 1 a začínají shodně v 18 hodin.

Již na pozítří úterý 26. února je připraveno pokračování cyklu diskuzí, které se zaměřují na židovskou reflexi témat spjatých s moderní společností. Tématem tohoto večera bude otázka, jak se v současném judaismu odrážejí diskuze o lidských právech. O ní budou rozmlouvat rabín Menaše Kliment a judaista Aleš Weiss. Moderovat bude doc. Pavel Hošek, vedoucí katedry religionistiky na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Hned následující den, ve středu 27. února je možné se těšit na přednášku profesora historie a politických věd na Americké univerzitě v Paříži Stevena Endlunga, která se zaměří na podceňovanou roli náboženství při studiu antisemitismu 19. století. Přednáška nazvaná „Od antijudaismu k antisemitismu … a zpět?“ proběhne v anglickém jazyce se simultánním tlumočením do češtiny.

V pondělí 4. března v tradičních 6 hodin večer jste zváni na vernisáž výstavy grafiky Miloše Zeithammela nazvané „Monotypy“. Výstavu si lze prohlédnout vždy od pondělí do čtvrtka mezi 10. a 15. hodinou, v pátek od 10 do 12 hodin a vždy během večerních pořadů.

Jméno Janucze Korczaka není každému známé. Přesto byl tento varšavský židovský lékař a spisovatel tvůrcem pedagogického systému, který dodnes inspiruje vychovatele i učitele. Jeho život a dílo představí František Tichý, jeden ze zakladatelů gymnázia Přírodní škola, které je Korczakovým pedagogickým systémem inspirováno, a o své zkušenosti se podělí i studenti gymnázia. Přednáška se koná ve středu 6. března.

Hned následující den, ve čtvrtek 7. března bude další diskuzí pokračovat dialog o judaismu a moderní společnosti. Tentokrát se zaměří na téma náboženského pluralismu. Hosty budou Pavel Hošek z Evangelické teologické fakulty Univerzity Karlovy, který se tématu náboženského pluralismu dlouhodobě věnuje, a rabín Daniel Mayer, který přednese krátkou úvodní přednášku na téma židovského pluralismu v Izraeli.

Poslední pořad, na nějž bychom chtěli nyní upozornit, patří dětem a jejich rodičům. Do Maiselovy ulice číslo 15 mohou 10. března ve 14 hodin přijít na nedělní dílnu nazvanou "Lvíček Arje a královna Ester“. Tentokrát se se lvíčkem Arjem ocitnou ve staré Persii v době, kdy se zlý Haman pokouší o vyhlazení židovského národa. Moudrý Mordechaj a statečná Ester však jeho plány překazí.

Úplnou informaci o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze přinášejí jeho internetové stránky www.jewishmuseum.cz a jeho facebookový profil stejně jako „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio