Sezónu plnou českých písní zakončil Rozhlasový swingový orchestr koledami a vánočními hity

10. prosinec 2018

V bohaté nabídce adventních programů v Českých Budějovicích má své pevné místo i Český rozhlas. Mezi umělci, kteří vystupují ve studiovém sále, před Vánoci nechybí Rozhlasový swingový orchestr.

Na pódium se musí vejít sedmnáct muzikantů a tři zpěváci. „Po letech zkušeností už jsme našli způsob, jak se sem vejít a jak to poskládat, aby to i dobře vypadalo,“ komentoval kapelník Josef Krejčík.

Letošní repertoár Rozhlasového swingového orchestru se nese v duchu stého výročí Československa, takže zní převážně české skladby.

Na koncert v Českém rozhlase kapelník už podruhé přizval třináctiletého houslistu Romana Červinku. „Už loni tady s námi hrál a letos jsem se s ním domluvil znovu, protože si myslím, že se zvětšil umělecký dojem. Mezitím byl totiž na nějakých soutěžích a dostal se do Vídně na akademii,“ vysvětlil.

U mikrofonu nechyběla zpěvačka Petra Chlebníčková, která se těšila především na druhou část koncertu složenou z koled a vánočních písní. „Já mám ráda všechny české koledy, miluji Let It Snow v podání Deana Martina a mám moc ráda americké lidové vánoční písně,“ řekla.

Rozhlasová tančírna připomněla narozeniny republiky. V náladě swingu zpíval Vojtěch Havelka

Ve společenském sále DK Metropol v Českých Budějovicích se opět konala Rozhlasová tančírna. Tentokrát byla akce spojena s oslavami 100 let republiky. Na snímku Vojtěch Havelka

Sté výročí založení Československa oslavil Český rozhlas České Budějovice v náladě swingu a také výhradně českými písničkami. Ve středu 24. října uspořádal Rozhlasovou tančírnu ve společenském sále Metropolu.

Vánoce pro ni začínají s prvním dnem adventu. „Vždycky se snažím, aby bylo nazdobeno, aby trochu zavonělo nějaké cukroví a hlavně abych se sešla s lidmi, které mám ráda a na které nemám přes rok čas,“ dodala.

Po adventním koncertě se už Rozhlasový swingový orchestr chystá na další rok. „V lednu bychom měli plánovat novou Rozhlasovou tančírnu, máme nové písničky, takže celý big band a sólisté se těší na posluchače i v příštím roce,“ uzavřela Petra Chlebníčková.

Reportáž ze zkoušky Rozhlasového swingového orchestru přinesl kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí setkání se souborem Musica Bohemica a operní zpěvačkou Dagmar Peckovou a představuje audioknihu Terror a výpravnou publikaci Schwarzenberská krajina Hlubocka a Třeboňska.

Spustit audio

Související