Která podlaha je nejpraktičtější a trendy? Vinylová, říká odborník

29. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Když už se rozhodneme pro pokládku podlahy, měli bychom nejprve připravit prostor, ve kterém ji položíme. A poté se můžeme rozhodovat, která pro nás bude ta nejlepší. Jestli zvolíme dřevěnou nebo vinylovou je na každém z nás.

„Existuje obrovská paleta druhů, ale záleží na tom, co se komu líbí, čeho je fanoušek,“ říká odborník Andreas Hadwiger.

Koberec ke sporáku si určitě nedáme

„Co se týče podlah, je jedno jakou do kuchyně zvolíme. Určitě si ke sporáku nedáme koberec. Může to být dlažba nebo dřevěná podlaha či vinyl, pvc nebo linoleum, záleží na vkusu každého z nás. Co se týče dřevěné podlahy v kuchyni, je potřeba hodně opatrnosti. Existují přípravky, kterými se podlaha ošetřuje,“ vysvětluje Andreas.

Jak správně provést pokládku podlahy

„Při pokládce podlahovin je nutné mít perfektně připravený podklad. Nemůžeme podlahu položit tak, jak to leží, běží. Nejlepší je vylít podlahu betonem, samonivelační vrstvou tak, abychom prostor srovnali. Poté klademe izolační vrstvu a podlahu. Cokoliv uděláme špatně před pokládkou podlahy, se nám pak po čase projeví. Pokud se někdo pokusí položit podlahu sám, musí ji nejprve nechat aklimatizovat. Jinak dojde k poškození. Podlaha může nabobtnat, roztáhne se a vzniknou mezery mezi jednotlivými díly. Proto je nejlepší poradit se s odborníkem. Například vinyl je plast, který reaguje nějakým způsobem na teplo, pokud takovou podlahu doneseme domů ze studeného auta a nenecháme ji aklimatizovat, dopadne to špatně.“

Údržba podlahy

„Na stránkách výrobce naleznete vždy nějaké doporučené přípravky. U vinylové podlahy stačí standardní vytírání, nepotřebuje nějakou náročnou údržbu. Dřevěná, ta už péči potřebuje. A není to úplně jednoduché. Ne, že ji položíme a dvacet let na ni nesáhneme. Naopak vyžaduje pravidelnou péči, ošetření doporučenými prostředky a také pravidelné broušení,“ říká Andreas Hadwiger a dodává: „Vinylová podlaha je v současnosti nejžádanější, je levná a není náročná na údržbu. Je pro ty, kteří chtějí mít luxusně vypadající podlahu, ale přitom nenáročnou a za rozumnou cenu.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.